Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εκλογή νέου προεδρείου

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Νικόλ Φοντέν,εκλέχτηκε χτες πρόεδρος του νέου Ευρωκοινοβουλίου με 306 ψήφους σε σύνολο 615 και είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος του Σώματος, μετά τη Σιμόν Βέιλ, που ήταν η πρώτη πρόεδρος του Κοινοβουλίου το 1979.

Η Ν. Φοντέν επικράτησε από τον πρώτο γύρο του υποψηφίου των σοσιαλιστών, Πορτογάλου Μάριο Σοάρες, που συγκέντρωσε 200 ψήφους και της υποψηφίου των πρασίνων, Φινλανδής ευρωβουλευτή Χάιντι Χαουτάλα, που συγκέντρωσε 49 ψήφους. Κατά τη διαλογή των ψηφοδελτίων βρέθηκαν και 60 ψηφοδέλτια άκυρα ή λευκά.

Η εκλογή της Ν. Φοντέν από τον πρώτο γύρο, έγινε δυνατή ύστερα από τη συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Η Ν. Φοντέν που γεννήθηκε το 1942 στη Νορμανδία, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και είναι διδάκτωρ δημοσίου δικαίου. Για περισσότερα από 20 χρόνια εργάστηκε ως νομική σύμβουλος και επεξεργάστηκε το βασικό νομοθετικό πλαίσιο των σχέσεων ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης στη Γαλλία, ενώ εκλέγεται ευρωβουλευτής συνεχώς από το 1984.

Χθες, η Ολομέλεια του νέου Κοινοβουλίου εξέλεξε τους 14 αντιπροέδρους. Σύμφωνα με το σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης D'ont - από το όνομα του Βέλγου νομικού που το επινόησε - οι Χριστιανοδημοκράτες θα καταλάβουν 5 θέσεις αντιπροέδρων, οι Σοσιαλιστές 6 θέσεις, οι Φιλελεύθεροι μία, η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά μία και μία οι "Πράσινοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ