Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θριαμβολογίες χωρίς νόημα

Κενή περιεχομένου η έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου της υπηρεσίας ανασυγκρότησης του Κοσσόβου που "εξασφάλισε" η ελληνική κυβέρνηση

Συνεχίζει να θριαμβολογεί η ελληνική κυβέρνηση για την "απόφαση - όπως είπε χτες ο Δ. Ρέππας - που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση, να οριστεί η Θεσσαλονίκη ως έδρα της Υπηρεσίας για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής".

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι "είναι προφανής τόσο η πρακτική αξία, όσο και η πολιτική σημασία της απόφασης αυτής. Η Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον το Κέντρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο, να εξομαλυνθούν οι συνθήκες, να ανακάμψει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η ευρύτερη περιοχή στο επόμενο διάστημα. Πιστεύουμε ότι η υπεύθυνη πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, συνέβαλε τα μέγιστα σε μια τέτοια απόφαση. Από το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο όταν θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει η υπηρεσία αυτή στη Θεσσαλονίκη, θα αναδειχτεί ακόμα περισσότερο ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζει η πόλη αυτή στις εξελίξεις - με την ευρύτερη έννοια - στην περιοχή των Βαλκανίων".

Παρά τις θριαμβολογίες, η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η "μεγάλη επιτυχία" δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς η Θεσσαλονίκη ως έδρα της υπηρεσίας ανασυγκρότησης, δεν έχει περιθώριο δράσης. Οπως έχει γίνει γνωστό, η έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου της υπηρεσίας ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη θα έχει προσωπικό τριάντα ατόμων, ενώ στην Πρίστινα θα εγκατασταθεί μια πολυπληθής (300 ατόμων) διοικητική υπηρεσία, με μεγάλα περιθώρια αυτονομίας απέναντι στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα και παρά την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, η όλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, περιορίζεται μόνο στο Κόσσοβο και δεν αφορά ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, γεγονός που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την όποια σημασία έχει η έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ