Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δίκαιη λύση μόνο έξω από τους ευρωαμερικανικούς μηχανισμούς

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην επέτειο των 25 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Δίκαιη λύση στο Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της ανεξάρτητης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.Τα παραπάνω υπογραμμίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, για τα 25 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου συγκεκριμένα τονίζει:

"Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τμήμα της ίδιας αλυσίδας, που κρίκους της αποτελούν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το δράμα που ζει συνολικά ο λαός της Γιουγκοσλαβίας, οι γενικότεροι σχεδιασμοί σε βάρος των λαών των Βαλκανίων και της Μεσογείου, η προωθούμενη διχοτόμηση - ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του κουρδικού λαού. Αυτές οι εξελίξεις κάνουν απόλυτα επιτακτική την ανάγκη ν' ακουστεί πιο δυνατά και μαζικά το σύνθημα: "Αντίσταση - ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός - όχι στα ΝΑΤΟικά σχέδια". Να οργανωθεί η λαϊκή πάλη, σε κάθε χώρα και διεθνώς, με στόχο τη δημιουργία ενός ακατάβλητου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου κατά του ΝΑΤΟ και του νέου δόγματός του, κατά της παρουσίας του στην περιοχή.

Η κατοχή του 37% της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό επί ένα τέταρτο του αιώνα, στην πραγματικότητα η ντε φάκτο διχοτόμησή της, επιβεβαιώνει ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να επιλυθεί θετικά, αν δεν απεγκλωβιστεί απ' τους ευρωαμερικανικούς μηχανισμούς. Με εκκλήσεις προς τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να σεβαστούν (!) το διεθνές δίκαιο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα από κυβερνητικούς κυρίως παράγοντες της Ελλάδας και της Κύπρου, το πρόβλημα θα οδηγηθεί εκεί που θέλει το ΝΑΤΟ και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας.

Αυτό αποδείχνεται, τόσο με την πολύχρονη άρνηση των ιμπεριαλιστών να κρατήσουν θετική στάση στο θέμα, όσο και με τη δήλωση του G-8, την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλες δηλώσεις αξιωματούχων της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, που βάζουν, κατ' ουσία, στην άκρη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ετοιμάζουν το έδαφος για μια συνομοσπονδιακή λύση, δηλαδή για τη διχοτόμηση. Σ' αυτό το δρόμο κινείται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, κατά βάση, έχει αποδεχτεί την επιδίωξη της επίσημης διχοτόμησης και την αρνείται μόνο στα λόγια.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι δίκαιη λύση στο Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της ανεξάρτητης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την ασφαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων.

Το ΚΚΕ καλεί τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγείλουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αμερικανικούς και ευρωενωσιακούς, όπως και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα που η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χρησιμοποιείται ως μοχλός για τη θεσμική διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση, η σιωπή και, πολύ περισσότερο, η καλλιέργεια αυταπατών που επιχειρούν, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα συμβάλλει στη θετική επίλυση του Κυπριακού, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αποκαλύπτουν το μέτρο των δικών τους ευθυνών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ