Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ για το FARC

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αμεση και απευθείας ανάμειξη στα εσωτερικά της Κολομβίας έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή τη φορά μην κρατώντας τα προσφιλή του ψευδοπροσχήματα για την "πάταξη του ναρκοεμπορίου", του "εγκλήματος", της "τρομοκρατίας" ή τις "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"... αν και προέβαλλε το θάνατο τριών Αμερικανών πολιτών, που για τους γνωρίζοντες σημαίνει ακόμα και "δράση"...

Ο λόγος για τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του FARC (το ακρωνύμιο για την οργάνωση Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), τη μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της Κολομβίας, για "κυνική χειραγώγηση" των προσπαθειών να επιτευχθεί ειρήνη και κατέστησε τους εξεγερθέντες υπεύθυνους για τους θανάτους και τους τραυματισμούς πολυάριθμων Κολομβιανών.

Το αμφίσημο, σκοτεινό και άκρως επικίνδυνο του "κατηγορητηρίου": Πρόκειται για την εντονότερη κριτική που έχει ασκήσει ως σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση στους αντάρτες του FARC, ωστόσο αξιωματούχοι... επισήμαιναν ότι τα σχόλια αυτά δεν προοιωνίζονται έναν ενεργό ρόλο των ΗΠΑ, στην κατεύθυνση τού να βοηθήσει την κυβέρνηση της Κολομβίας να καταφέρει στρατιωτική νίκη επί των ανταρτών! Ομως η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ήρθε καθώς η ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία δεχόταν ακόμη μια οπισθοδρόμηση, με την αναβολή των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και ηγετικών στελεχών του FARC, οι οποίες επρόκειτο να αρχίσουν χθες. Ενώ ο Ρούμπιν προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα προσωποποιώντας τις κατηγορίες προς τους ηγέτες του FARC, Μανουέλ Μαρουλάντα και Χόρχε Μπρισένο,για την αναβολή αλλά και για το θάνατο τριών Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Μάρτη, αφού η ανταρτική οργάνωση είχε ανακοινώσει ότι ένας μαχητής της είναι ο αυτουργός των δολοφονιών, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο άνδρας αυτός έδρασε χωρίς σχετική διαταγή από οποιονδήποτε αξιωματούχο της οργάνωσης και δεσμεύτηκε για την παραδειγματική τιμωρία του, χωρίς όμως ακόμα να την πραγματοποιήσουν.

Δεν ξέχασε δε να κατηγορήσει τους αντάρτες ότι "προστατεύουν" επιχειρήσεις διακίνησης ναρκωτικών, με αντάλλαγμα χρήματα για τη συνέχιση του αγώνα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε η απεργία στις επαρχίες (2013-08-20 00:00:00.0)
Εναρξη συνομιλιών κυβέρνησης - FARC (2012-08-29 00:00:00.0)
Οι FARC χαιρετίζουν την πρόταση Τσάβες (2007-08-30 00:00:00.0)
Στρατός και ακροδεξιοί σε «παράλληλες» επιχειρήσεις (2001-08-21 00:00:00.0)
Απειλές Παστράνα κατά του FARC (1999-07-22 00:00:00.0)
Απαγωγή δημοτικού συμβουλίου (1997-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ