Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις για τη νέα στρατηγική συμφωνία ΗΠΑ - Ισραήλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Νέα συμφωνία με το Ισραήλ που φέρεται να προωθεί την "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή, πέτυχε, χθες, η Ουάσιγκτον, η οποία υποσχέθηκε χρηματική βοήθεια και παραχώρηση νέου στρατιωτικού υλικού στο Τελ Αβίβ ως αντάλλαγμα σε ενδεχόμενες εδαφικές παραχωρήσεις που θα γίνουν προς τους Παλαιστινίους και τη Συρία.

Στη σύσταση επιτροπής από Ισραηλινούς και Αμερικανούς ειδικούς ασφαλείας που θα εργάζονται από κοινού και κάθε τέσσερις μήνες θα ενημερώνουν τις ηγεσίες των χωρών τους για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμυνα και η ασφάλεια του Ισραήλ, συμφώνησαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. Οπως έγινε γνωστό, ο Μπιλ Κλίντον δεσμεύτηκε για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ από τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, που είναι σήμερα, σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, μέσα στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και επέκταση της αντιπυραυλικής σειράς Arrow. Επίσης, ο Κλίντον υποσχέθηκε να παραχωρηθούν στο Ισραήλ μέχρι και 50 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F - 16 αλλά και να εγκριθεί η χορήγηση έκτακτης βοήθειας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων για την τεχνική υποστήριξη της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη. Ολες αυτές οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν αφού πρώταεγκριθούν από το Κογκρέσο.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών του στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. "Δεν υποσχόμαστε θαύματα μέσα σε λίγες ημέρες", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μπάρακ και τόνισε ότι οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον. Παρά το αισιόδοξο κλίμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε επισταμένα να προσδιορίσει, τι ποσοστό εδάφους προτίθεται να παραχωρήσει από τη Δυτική Οχθη και από τα υψώματα του Γκολάν. Ο Μπάρακ αναχώρησε αργά χθες το βράδυ, για το Λονδίνο.

Οργή από Αραφάτ, θετική η Δαμασκός

Σοβαρές αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις αλλά και τα αποτελέσματα των σχεδίων του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού, εξέφρασε, χθες, η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να ανάγει σε "εταίρο του στα πλαίσια της ειρηνευτικής συμφωνίας τις ΗΠΑ και να τις απομακρύνει από το ρόλο του μεσολαβητή που οφείλουν να διαδραματίσουν".

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που είχε, χθες, συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε, αργά το βράδυ, ότι απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ένταξης της "ενδιάμεσης συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον" στις τελικές συνομιλίες για το οριστικό καθεστώς της περιοχής. Ο Αραφάτ απέρριψε, επίσης, το χρονοδιάγραμμα των 15 μηνών που έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί την άμεση εφαρμογή όλων των υπαρχουσών συμφωνιών και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη, χωρίς να θέτει απαραίτητα χρονοδιαγράμματα και περιορισμούς που θα οδηγήσουν σε "ελλιπή εφαρμογή των συμπεφωνημένων".

Θετικότερη ήταν η αντίδραση της Δαμασκού. Οπως υποστήριξε ο Ισραηλινός άραβας βουλευτής Ταλάμ ελ Σάνα, ο Σύρος Αντιπρόεδρος Αμπντέλ Χαλίμ Κχαντάμ είχε, χθες, συνάντηση με το Παλαιστινιακό Μέτωπο Σωτηρίας, αιγίδα 8 μικρών παλαιστινιακών οργανώσεων που εδράζουν στη Δαμασκό και αντιτίθενται στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία". Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Σύρος αξιωματούχος ενημέρωσε τους Παλαιστινίους εκπροσώπους ότι θα πρέπει να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ, να παραδώσουν τα όπλα τους και να μεταλλαχτούν σε πολιτικούς σχηματισμούς σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στη Συρία και στο Ισραήλ. Στη συνάντηση δε συμμετείχαν το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η Χεζμπολάχ, που ενημερώθηκαν στις αρχές του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ