Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΚΕ
Προωθούν την τουριστική ασυδοσία

Το τραγικό δυστύχημα που έγινε στα ανοιχτά της Ζακύνθου την περασμένη βδομάδα, με τη βύθιση του τουριστικού περιηγητικού σκάφους "ΙΑΣΩΝ", είχε σαν αποτέλεσμα να πνιγούν τέσσερις άνθρωποι. Το δυστύχημα έφερε στην επιφάνεια, για μια ακόμη φορά, την ασυδοσία που επικρατεί με την έλλειψη ελέγχου, για μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν μικροί και μεγάλοι πλοιοκτήτες.

Την κατάσταση αυτή στη Ζάκυνθο καταγγέλλει, σε ανακοίνωση, η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, με αφορμή τη ναυτική τραγωδία του "ΙΑΣΩΝ". Παράλληλα με την ανακοίνωση, η ΝΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Στην ανακοίνωση, η ΝΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "Είναι γνωστές χρόνια τώρα οι ελλείψεις στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου. Είναι γνωστές οι ελάχιστες προϋποθέσεις που ζητούνται και τα μέτρα που παίρνονται για τον έλεγχο αυτών των περιηγητικών σκαφών. Στα μικρά σκάφη, ο ιδιοκτήτης "βαπτίζεται" καπετάνιος και μηχανικός, που λύνει και δένει το σκάφος από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με καθόλου ή με πλημμελή έλεγχο από τις αρχές. Στα μεγαλύτερα που υποχρεώνονται να έχουν πρωτόκολλο πλοίου, δεν είναι καλύτερη η κατάσταση, αν και φορτώνουν και ξεφορτώνουν στο κεντρικό λιμάνι της πόλης".

"Ομως και στην πορθμιακή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης, η εκμετάλλευση επιβατών και ναυτεργατών από την ντόπια πλοιοκτησία με ευθύνη της κυβέρνησης δεν πάει πίσω, με το υπέρογκο εισιτήριο, τις καθυστερήσεις, τις υπερφορτώσεις, τις συνθήκες εργασίας και το εξοντωτικό ωράριο των ναυτεργατών", σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ.

"Στο όνομα της ελευθερίας της αγοράς, συνεχίζει η ανακοίνωση, και της δήθεν εξυπηρέτησης των επισκεπτών, φτάσαμε στο να μην υπάρχει όριο στο χρόνο λειτουργίας των καταστημάτων τους θερινούς μήνες. Η απάνθρωπη λογική του κέρδους από τις πολυεθνικές και τα τουριστικά γραφεία - δορυφόρους τους, στη διαχείριση του πακέτου, επιβάλλουν και προωθούν αμφιβόλου ποιότητας και ανάγκης υπηρεσίες και επαγγέλματα, από τις ξαπλώστρες στις παραλίες μέχρι την περιήγηση γύρω από το νησί, ενώ, ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό είναι έρμαια στους εκβιασμούς και την εκμετάλλευση. Ειδικά για τις θαλάσσιες μεταφορές, το τραγικό συμβάν αποτελεί κορυφή του παγόβουνου, αφού το υπουργείο των εφοπλιστών συνειδητά αφήνει την κατάσταση χωρίς έλεγχο".

Στην ανακοίνωση, η ΝΕ του ΚΚΕ καταλήγει, σημειώνοντας ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η πορεία ούτε να βρεθούν αποδιοπομπαίοι τράγοι, με σκοπό να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Φοβόμαστε ότι τα όποια μέτρα παρθούν, και πρέπει να παρθούν μέτρα, δε θα έχουν στόχο ανατροπής αυτής της κατάστασης για αλλαγή πορείας και ανάπτυξης του νησιού μας. Οι διακοπές και η αναψυχή είναι ανάγκη των εργαζομένων. Αυτοί και μόνο αυτοί πρέπει να ωφελούνται απ' αυτές είτε σαν επισκέπτες, είτε σαν εργαζόμενοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ