Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
Επιχειρούν διαστροφή της πραγματικότητας

Τη στιγμή που μαθητές και γονείς παρακολουθούν αγανακτισμένοι τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Β' Λυκείου, το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύεται για να στηρίξει τη "μεταρρύθμιση". Ενώ τα στοιχεία "μιλούν" για σφαγή, ο υπουργός Παιδείας θεωρεί πως όλα βαίνουν καλώς

Τη δική του ερμηνεία για τα αποτελέσματα της Β Λυκείου εξακολουθεί να δίνει το υπουργείο Παιδείας, επιρρίπτοντας ευθύνες γι' αυτά στην κατάσταση που επικρατούσε στην παιδεία πριν την εισαγωγή της "μεταρρύθμισης". "Η εποχή των ψευδαισθήσεων έχει τελειώσει", είπε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός Παιδείας, θέλοντας να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις το σκληρό κατά γενική ομολογία σύστημα. Σε συνέντευξη Τύπου χτες ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στη "μεταρρύθμιση", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε χρειάζονται αλλαγές αλλά καλή εφαρμογή των μέτρων.

Με τον ίδιο στόχο άλλωστε έγινε χτες και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, του πρωθυπουργού και κομματικών στελεχών. Η σύσκεψη είχε θέμα την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" "με τον ταχύτερο και καλύτερο τρόπο", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μετά το τέλος της, ο Γερ. Αρσένης δήλωσε ότι "συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για την αποτελεσματική και συντονισμένη στήριξη του κυβερνητικού έργου από όλο το φάσμα του κόμματος", χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες από τη συζήτηση. Δήλωσε επίσης ότι δε φοβάται κινητοποιήσεις μαθητών από το Σεπτέμβρη, αν και η πολύωρη σύσκεψη παραπέμπει στο αντίθετο. Ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει ταξική διάσταση το αποτέλεσμα των εξετάσεων, λέγοντας ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία υπέρ των δημοσίων και ανάμεσα σε σχολεία των αστικών κέντρων και της περιφέρειας. Ειδικά αναφέρθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, λέγοντας ότι το συνολικό ποσοστό αποτυχίας είναι 25%, επιχειρώντας να απαντήσει στα στοιχεία της Ε ΕΛΜΕ που εμφανίζουν το ποσοστό στις περιοχές που καλύπτει 30%.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα της αποτυχίας στη Β Λυκείου, λέγοντας ότι δεν έχει σημασία το τελικό ποσοστό αλλά το τελικό αποτέλεσμα και ότι κυμαίνεται στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Είπε μάλιστα ότι δεν αξιολογούνται μόνο οι μαθητές αλλά και τα σχολεία και η διαφορά μεταξύ τους θα γίνει αντικείμενο μελέτης και διαλόγου. Το υπουργείο Παιδείας βέβαια επιχειρεί να κάνει συγκρίσεις με τα ποσοστά προηγούμενων χρόνων, αφήνοντας σκόπιμα στην άκρη το γεγονός ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις της Β Λυκείου είναι εξετάσεις απρόσωπες, απόρριψης - επιλογής και συνδέονται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι απλές προαγωγικές εξετάσεις. Παράλληλα, η "μεταρρύθμιση" όπως ξετυλίγεται κομμάτι κομμάτι φαίνεται ξεκάθαρα ότι χειροτερεύει τους όρους της μάθησης, καθώς ήδη μεγάλη μερίδα νέων αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Α Λυκείου μετά την κατάργηση των μετεξεταστέων, ενώ άλλοι δεν έφτασαν καν στο λύκειο, επιλέγοντας την κατάρτιση των ΤΕΕ.

Οι αριθμοί

Τα στοιχεία πάντως που φτάνουν καθημερινά επιβεβαιώνουν τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας. Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του υπουργείου ότι τα ποσοστά είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, το παράδειγμα της Λευκάδας είναι χαρακτηριστικό. Το ποσοστό αποτυχίας φτάνει το 25.37% έναντι 20.28% πέρσι, ενώ σαφής είναι και η μείωση του αριθμού των μαθητών. Στο 1ο Λύκειο Λευκάδας από τους 83 μαθητές παραπέμπονται οι 10 (12.05%), στο 2ο Λύκειο από τους 37 μαθητές απέτυχαν οι 9 (24.32%), στο ΤΕΛ Λευκάδας από τους 19 παραπέμπονται οι 7 (36.84%), στο Μουσικό Λύκειο από τους 12 οι 5 απέτυχαν (41.67%), στο Λύκειο Νυδρίου από τους 21 παραπέμπονται οι 10 (47.62%), στο Λύκειο Καρυάς από τους 15 οι 4 (26.67%), στο Λύκειο Βασιλικής από τους 14 παραπέμπονται οι 6 (42.86%).

Στην Κέρκυρα, από τους 897 μαθητές παραπέμπονται οι 334 (43.9%) για το Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα: Στο 1ο Λύκειο Κέρκυρας από τους 117 μαθητές παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη οι 20 (23.9%), στο 2ο Λύκειο από τους 160 οι 16 (15.6%), στο 3ο ΕΠΛ από τους 147 οι 27 (26.5%), στο 4ο Λύκειο από τους 41 οι 3 (17%), στο 5ο Λύκειο από τους 154 οι 102 (73.3%), στο 6ο Λύκειο από τους 55 μαθητές οι 41 (78.1%), στο Λύκειο Α. Κορακιάνας από τους 26 οι 24 (92.3%), στο Λύκειο Σκριπερού από τους 26 οι 16 (61.5%), στο Λύκειο Αγρος από τους 38 μαθητές οι 17 (44.7%), στο Λύκειο Κασσιόπης από τους 19 οι 12 (68.4%), στο Λύκειο Καστελάνοι από τους 24 μαθητές οι 9 (41.6%), στο Λύκειο Αργυράδων από τους 27 οι 16 (74%), στο Λύκειο Λευκίμμης από τους 46 οι 17 (54.3%), στο Λύκειο Παξών από τους 17 οι 14 (82.3%).

Στις 2 Σεπτέμβρη οι μετεξεταστέοι

Χτες, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους απορριπτόμενους της Β Λυκείου θα ξεκινήσουν στις 2 Σεπτέμβρη. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 13 Σεπτέμβρη και κατά τις πρώτες δέκα μέρες θα διδαχθεί η ύλη της προηγούμενης τάξης η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί ή η εμπέδωση της οποίας δεν είχε επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Η διδασκαλία της διδακτέας ύλης για κάθε τάξη θα ξεκινήσει από 27 Σεπτέμβρη. Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι όλα τα νέα βιβλία που θα χρησιμοποιηθούν στο λύκειο έχουν εκτυπωθεί και για αρκετά μαθήματα έχουν προκηρυχτεί και εγκριθεί μέχρι και τρία βιβλία. Ερωτώμενος για το αν οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους αυτή την ημερομηνία, ο υπουργός επανέλαβε τα περί μαζικών διορισμών και παρέπεμψε και στους περσινούς διορισμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο από τη δική του πλευρά έκανε ό,τι ήταν δυνατό για αρκετούς διορισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ