Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχολεία για κλάματα...

Χωρίς προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, καλούνται να λειτουργήσουν, στην καλύτερη περίπτωση, τα σχολεία των Δήμων της Νομαρχίας Αθηνών. Η χειρότερη περίπτωση είναι να κλείνουν και να συγχωνεύονται με άλλα, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την επινοικίαση κτιρίων που θα στεγαστούν.

Σ' αυτά και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της ευθύνης τους, αναφέρθηκαν, σε σχετική χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η νομάρχης και η βοηθός νομάρχη Αθηνών, Ελ. Μπεσμπέα και Ηρ. Βαλσαμάκη, αντίστοιχα, προβάλλοντάς τα ως μείζον ζήτημα που απαιτεί λύσεις άμεσα.

Η νομάρχης σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν κονδύλια στη Νομαρχία για τη στέγαση των σχολείων και δήλωσε αποφασισμένη να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, με ευχολόγια, δύσκολα θα καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων της περιοχής, οι οποίες, σε ό,τι αφορά το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, είναι: 574 γραμματείς. 1.129 επιστάτες, φύλακες, κλητήρες, νυχτοφύλακες και 1.078 καθαρίστριες.Το διορισμό αυτών των ανθρώπων ζήτησε η Νομαρχία από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο, όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ενώ κάτι ψέλλισε για απασχόληση ανέργων, μέσω του ΟΑΕΔ.

Δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης στα σχολεία της Αθήνας, που επιτείνουν οι παραπάνω ελλείψεις σε προσωπικό, η Ηρ. Βαλσαμάκη είπε πως διευθυντές αναγκάζονται να κάνουν τα πάντα, εκτός από το να διδάσκουν. Υπάρχουν - είπε - καταγγελίες για κλοπές, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, καταστροφές και άλλα. Σε πολλά σχολεία επίσης, υπάρχει πρόβλημα διδασκαλίας, καθώς οι αλλοδαποί μαθητές είναι περισσότεροι, ενώ πολλοί δε γνωρίζουν ακόμα καλά τη γλώσσα.

Εχουν ευθύνες

Ομως, οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας "ξέχασαν" να αναφέρουν πως η ίδια η Νομαρχία Αθήνας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της - όπως είχε δημοσιεύσει ο "Ρ" στις 20 Ιούνη - αποφάσισε να καταργηθούν και να μη λειτουργήσουν τη σχολική χρονιά 1999 - 2000: Το 153ο Δημοτικό Σχολείο (ΔΣ) Αθηνών,το 19ο ΔΣ Αγ. Δημητρίου,το 18ο ΔΣ Καλλιθέας,το 17ο ΔΣ Νέας Σμύρνης,το 6ο Γυμνάσιο Αιγάλεω και το 2ο Ενιαίο Λύκειο Αιγάλεω. Επίσης, αποφάσισε τη συγχώνευση του 6ου ΔΣ Αιγάλεω με το 21ο ΔΣ της περιοχής.

Η Νομαρχία αποφάσισε τους υποβιβασμούς (μείωση δασκάλων και τμημάτων):

  • Σε 11 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων.
  • Στο 5ο ΔΣ Δάφνης.
  • Σε 4 νηπιαγωγεία του Δήμου Αθηναίων.
  • Σε 3 Δημοτικά Σχολεία της Καλλιθέας.
  • Στο 12ο ΔΣ Αργυρούπολης και στο 2ο ΔΣ Αγ. Βαρβάρας.

Για τα παραπάνω, η δικαιολογία ήταν ότι μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών. Ομως η Νομαρχία προχώρησε σε υποβιβασμούς, ακόμα και σε σχολεία, όπου οι μαθητές αυξήθηκαν: Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου υποβιβάστηκε από 6θέσιο σε 5θέσιο, ενώ οι μαθητές αυξήθηκαν από 37 σε 39 (και μιλάμε για παιδιά με ειδικές ανάγκες). Επίσης, το 1ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης υποβιβάστηκε από 2θέσιο σε 1θέσιο, ενώ τα νήπια που φιλοξενεί αυξήθηκαν από 21 σε 27.

Επιπλέον, οι της Νομαρχίας "ξέχασαν" να αναφέρουν πως η νομαρχιακή αρχή της Αθήνας ψήφισε έναν πενιχρό οικονομικό προϋπολογισμό - συναινώντας στις κυβερνητικές κατευθύνσεις για μείωση των κρατικών δαπανών - αρνούμενη να διεκδικήσει παραπάνω χρήματα, που τώρα "θυμάται" η νομάρχης Ελ. Μπεσμπέα ότι της λείπουν. Οπως είπε η ίδια, ο φετινός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά δύο δισ. δραχμές σε σχέση με πέρσι, ενώ μειωμένα είναι και τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών (πέρσι ήταν 517 εκατομμύρια και δραχμές φέτος μόλις 147). Παρ' όλ' αυτά, χτες η Ελ. Μπεσμπέα "ευχαρίστησε" τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Φλωρίδη, με παρέμβαση του οποίου ενεκρίθη ο πενιχρός προϋπολογισμός από το υπουργείο Οικονομικών. (Θυμίζουμε πως ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, είχε επιστρέψει στη Νομαρχία Αθήνας τον προϋπολογισμό, ζητώντας να τον μειώσει κατά 4 δισ. δραχμές).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ