Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
"Μην ξεχνάτε τον όλεθρο"

Να θυμούνται την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και να είναι έτοιμοι να αντιταχθούν σε κάθε νέα, τέτοια επέμβαση κατά της ειρήνης, καλούν τους αναγνώστες τους - μικρούς και μεγάλους - 31 δημιουργοί βιβλίων για παιδιά.

Συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικών βιβλίων, με κείμενό τους, υπογραμμίζουν ότι "δεν πρέπει να ξεχάσουμε την οργή και την απόγνωσή μας, μπροστά στην απροκάλυπτη, επίμονη, αδυσώπητη καταστροφή της ζωής και της ελπίδας. Την καταστροφή του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, που μεθοδεύτηκαν ανελέητα, εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, από Αμερικάνους και Ευρωπαίους αυτόκλητους σωτήρες, κατά τη διάρκεια αυτού του "Πρώτου Ανθρωπιστικού πολέμου"".

Επισημαίνουν ότι παρακολούθησαν με αγανάκτηση τον τρόπο που "η χυδαία διγλωσσία της πολιτικής, η κερδοσκοπική αδηφαγία της οικονομίας, η αμήχανη σιωπή των βολεμένων, η υποκριτική φιλανθρωπία των καιροσκόπων, διαστρέφουν τις λέξεις για να καπηλευτούν τις έννοιες και να τολμήσουν τις πράξεις: Να βομβαρδίσουν αυτούς, τους οποίους ισχυρίζονται ότι σώζουν. Να τους ξεσπιτώσουν για να τους προστατέψουν, Να τους σκοτώνουν για να τους βοηθήσουν. Να γκρεμίζουν για να ανοικοδομήσουν. Να αφανίζουν τα μνημεία, το παρελθόν τους και να υποθηκεύουν, για τα δικά τους συμφέροντα, το μέλλον των παιδιών και τη χαρά τους".

Σημειώνουν πως δεν μπορούν με τα χάρτινα όπλα τους να αντιμετωπίσουν το ατσάλι και το ουράνιο. "Εμείς, συνεχίζουν, έχουμε γραφίδες, όχι γραφίτη. Χρώματα, όχι φωτιά. Λέξεις και έννοιες της αλήθειας. Οχι βόμβους και ψέματα. Εμείς έχουμε ιδέες, όχι δολάρια. Αλλά εμείς έχουμε μνήμη".

Και καταλήγουν: "Γι' αυτό καλούμε τους μικρούς μας αναγνώστες, αλλά και τους μεγάλους μαζί, και όλους τους συναδέλφους μας, σ' όλες τις χώρες - όσους ελπίζουν, δημιουργούν και ονειρεύονται - να θυμούνται τον όλεθρο. Να είναι σε εγρήγορση μπροστά σε κάθε ενδεχόμενο παραχάραξης της ειρήνης. Τους καλούμε να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας, για να καταδικάσουμε και να εμποδίσουμε κάθε νοοτροπία και εξουσία που επιτρέπει τη φυσική καταστροφή της ζωής, την ηθική εξαθλίωση του πολιτισμού, την προδοσία των προσπαθειών για συναδέλφωση και συνύπαρξη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κι όμως, κινείται...», μια ιστορία για την εξέλιξη των κοινωνιών (2020-11-05 00:00:00.0)
Διαβάζοντας... (2011-06-19 00:00:00.0)
Παραμύθια μιας άλλης εποχής (2006-08-27 00:00:00.0)
Οπως οι κάφροι! (2004-02-22 00:00:00.0)
Ο μισός πληθυσμός δεν μπορεί να αγοράσει ένα βιβλίο (2003-09-10 00:00:00.0)
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (1996-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ