Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Δήμος - επιχείρηση

Τη συμμετοχή του Δήμου Αγίων Αναργύρων στην Ελληνική Διαδημοτική Εταιρία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (ΕΔΕΧΥ) ΑΕ, που στόχο έχει τη λειτουργία των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Επιλογή, που εκχωρεί την οικονομική πολιτική του δήμου σε ένα χρηματοπιστωτικό οργανισμό, απαξιώνοντας, έτσι, το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου.

Στις δραστηριότητες της εταιρίας, περιλαμβάνονται η χάραξη οικονομικής πολιτικής των δήμων, οι ανταποδοτικές επενδυτικές δραστηριότητές τους, η εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων, καθώς και η διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων. Κάτι που σημαίνει και την παραπέρα αφαίμαξη των δημοτών, καθώς η "κατ' αρχήν συμμετοχή" του Δήμου Αγ. Αναργύρων στην ΕΔΕΧΥ "κοστίζει" 3.070.000 δρχ., με τελικό ποσό τα 126.220.000 δρχ.

Να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΧΥ ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια με "πρωτοπόρο" το Δήμο Αμαρουσίου, δήμο - πιλότο για την εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρ' όλα αυτά, όμως, ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Ν. Ταμπακίδης και η πλειοψηφία του επέλεξαν τη συμμετοχή του δήμου στην εν λόγω "τράπεζα", προφανώς θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να βγάλουν το δήμο από το "κόκκινο", που έχει στα ταμεία του. Ο δήμαρχος, βέβαια, "παραβλέπει" το γεγονός ότι οι όροι και τα κριτήρια για χρηματοδότηση από αυτήν την εταιρία, θα προσδιορίζονται με βάση το κέρδος. Παράλληλα, όσα έργα πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την ΕΔΕΧΥ θα επιλέγονται από την ίδια και η χρηματοδότησή τους θα γίνεται με δανειοδότηση των δήμων.

Την αντίθεσή του, σε όλα αυτά εξέφρασε ο Γεράσιμος Θεοδωράτος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης Αγίων Αναργύρων" - ο μοναδικός που καταψήφισε τη μετατροπή του δήμου σε επιχείρηση. Οπως τόνισε, μοναδικός σκοπός μιας τέτοιας "εταιρίας" είναι να αποδεσμευτεί το κράτος από τη χρηματοδότηση των δήμων, αλλά και να πραγματοποιηθούν έργα επιλέξιμα, που αποδίδουν κέρδος. "Η είσοδος του δήμου στην ΕΔΕΧΥ οδηγεί σε μια δράση ενίσχυσης των στόχων της ΟΝΕ, πιο γρήγορης εφαρμογής των εντολών της ΕΕ και της κυβερνητικής πολιτικής. Ο δήμος θα πρέπει να ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, ενώ "ξεχνάνε" τη χρόνια χρηματοδότηση της ΤΑ, καθώς και το 1,5 τρισ., των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων της", υπογράμμισε ο Γερ. Θεοδωράτος.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η είσοδος του δήμου στην ΕΔΕΧΥ αφορά συνειδητές πολιτικές που οδηγούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναζητήσει πόρους στην ελεύθερη αγορά, έξω από τα κατακτημένα και θεσμοθετημένα δικαιώματά της, έξω από το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να τη χαρακτηρίζει σαν λαϊκό θεσμό."Το μόνο που εξυπηρετεί αυτή η ένταξη είναι το μεταβατικό στάδιο προς την πλήρη ενσωμάτωση της ΤΑ στην οικονομία της αγοράς", κατέληξε ο Γερ. Θεοδωράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ