Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Εμπαίζουν τους ακτήμονες

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της κοινότητας Προάστιο Κοζάνης, που χάνουν τα πατρογονικά τους χωράφια, γιατί το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει τώρα τους τίτλους ιδιοκτησίας που οι κρατικές υπηρεσίες εξέδωσαν πριν 25 χρόνια! Συγκεντρωμένοι στο κεντρικό καφενείο του χωριού, δεκάδες κάτοικοι υποδέχτηκαν τη βουλευτή Ημαθίας του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και την αντιπροσωπεία του Κόμματος που τη συνόδευε και με αγανάκτηση και πόνο τους ενημέρωσαν για την τραγωδία τους. Η ΔΕΗ απαλλοτριώνει υποχρεωτικά τα χωράφια τους για εξόρυξη λιγνίτη, χωρίς αποζημίωση, με το εξωφρενικό επιχείρημα ότι η γη αυτή είναι "ανταλλάξιμη". Είναι, δηλαδή, αποτέλεσμα ανταλλαγής, ή παροχής με κλήρο, ή αγοράς τουρκικής γης, χωρίς κανονικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Το εξωφρενικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι τίτλοι που δεν αναγνωρίζονται τώρα από το δημόσιο, έχουν εκδοθεί με όλους τους τύπους από τη Γεωργική Υπηρεσία του κράτους το 1974, έχουν μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο και υπάρχουν κανονικά πιστοποιητικά των τίτλων ιδιοκτησίας.Η υπόθεση, που μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικού θρίλερ, φαίνεται να ξεκινά με τον αναδασμό του 1974, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν από τους αγρότες του Προαστίου να δώσουν, όσοι από αυτούς ήθελαν, τα χωράφια τους με τους κανονικούς τίτλους που κατείχαν, να συμπεριληφθούν στον αναδασμό με την υπόσχεση ότι θα έπαιρναν καλύτερα χωράφια και περισσότερα στρέμματα, τουλάχιστο οι πολύτεκνοι.

Οι φτωχοί αγρότες του χωριού, πολύτεκνοι οι περισσότεροι, παρασύρθηκαν από την προοπτική να αποκτήσουν μεγαλύτερα και καλύτερα χωράφια, στη νέα μοιρασιά γης που θα ακολουθούσε, και παρέδωσαν στην κρατική επιτροπή αναδασμού τα χωράφια που κατείχαν με κανονικούς τίτλους από τους γονείς και παππούδες τους. "Τα χωράφια αυτά ήταν δικά μας πάππου προς πάππου", όπως δήλωσαν οι κάτοικοι, "με κανονικότατους τίτλους. Αν οι τίτλοι δεν ήταν κανονικοί, πρόσθεσαν, η επιτροπή αναδασμού δε θα τα δεχόταν, θα αμφισβητούσε την κυριότητά τους".

Τελικά, με τον αναδασμό οι πολύτεκνοι αγρότες καλύτερα χωράφια δεν πήραν. Πάλι τα δικά τους χωράφια πήραν. Μόνο που στα 40 ή 50 στρέμματα που είχαν προστέθηκαν και άλλα 4 - 5 στρέμματα. Η γεωργική Υπηρεσία αντί να χορηγήσει στους αγρότες τίτλους ιδιοκτησίας για τα καινούρια 3,4 ή 5 στρέμματα, εξέδωσε νέους τίτλους ιδιοκτησίας για ολόκληρη τη γη όσων συμμετείχαν στον αναδασμό.

Ερχεται, λοιπόν, σήμερα το ίδιο το κράτος, μετά από 25 χρόνια, και δε δέχεται τους τίτλους που το ίδιο εξέδωσε. Ετσι, η ΔΕΗ απαλλοτριώνει υποχρεωτικά τα χωράφια και οι αγρότες δεν παίρνουν ούτε δραχμή για την πατρογονική τους γη που, όπως καταγγέλλουν, "την αρπάζουν μέσα από τα χέρια τους οι σύγχρονοι ληστές, με νομικίστικα τερτίπια". Στην απόγνωσή τους οι αγρότες, πρότειναν στους δικηγόρους της ΔΕΗ να πληρωθούν τουλάχιστον την αξία των στρεμμάτων, που ανήκαν στις οικογένειές τους γενιές ολόκληρες. Να μην πληρωθούν δηλαδή για τα 4 - 5 παραπανίσια στρέμματα που πήραν στον αναδασμό.

Με έκπληξή τους όμως και αγανάκτηση ανακάλυψαν ότι όλα τα χωράφια τους που συμπεριλαμβάνονται στον τίτλο του 1974, χαρακτηρίζονται τώρα σαν "ανταλλάξιμα" και συνεπώς δε δικαιούνται ούτε δραχμή!

Η Μαρία Μπόσκου, κατανοώντας το μεγάλο πρόβλημα των κατοίκων, αφού μόνο οι περιπτώσεις των παρόντων αφορούν σε 713 στρέμματα, δεσμεύτηκε να καταθέσει σχετική αναφορά στη Βουλή, για νομοθετική ρύθμιση, που να κατοχυρώνει τους τίτλους ιδιοκτησίας, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ