Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιασφαλιστικός κατήφορος

Πέρα από κάθε - αντεργατική - προσδοκία το "έργο" της κυβέρνησης ενάντια στο ασφαλιστικό σύστημα

Συνεχίζοντας το έργο της ΝΔ και χωρίς να ζηλέψει τίποτα από τις επιδόσεις της στον τομέα αυτό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε απανωτά χτυπήματα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας, ετοιμάζοντας το έδαφος για την ανατροπή του, καθώς οι σχετικές αλλαγές έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μαζί με τις οδηγίες για το πώς θα πρέπει να μεταλλαχτεί το σύστημα, υπάρχει και η εμπειρία. Η παρέμβαση των εργοδοτών σε αυτό το σημείο αποτελεί και ένα επιπλέον "κίνητρο" για την κυβέρνηση, καθώς οι παρεμβάσεις τους για τις αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι συνεχείς, συγκεκριμένες και... ενθαρρυντικές για τις κινήσεις της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η θέση του ΣΕΒ για την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, για τη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων και μια σειρά ακόμη ζητήματα.

Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι εμφανή σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ασφάλισης. Τη στιγμή που θα έπρεπε να γίνει ένα ποιοτικό άλμα προς τα μπρος, όσον αφορά το τι προσφέρει το σύστημα στους ασφαλισμένους, η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει ένα καθοριστικό πισωγύρισμα, πριονίζοντας τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος, για να βάλει στη θέση του μια καρικατούρα, ένα αξιοθρήνητο υποκατάστατο που εξυπηρετεί πλήρως τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για τη μεγαλύτερη αφαίμαξη της εργατικής τάξης και τον ευτελισμό της έννοιας "κοινωνική ασφάλιση".

Πρώτα και άμεσα θύματα αυτής της πολιτικής, είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι βιώνουν μια αφόρητη κατάσταση, που τους αναγκάζει να ζουν μέσα στην ανέχεια και στην υπεράνθρωπη λιτότητα, καθώς η σύνταξή τους μειώνεται συνεχώς, μετά την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, τους οποίους διατήρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και "εμπλούτισε" με την αντιλαϊκή εισοδηματική της πολιτική, στη λογική του "όλα για την ΟΝΕ". Αμεση και φυσική συνέπεια είναι και ο κατήφορος των κατώτατων συντάξεων από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου, στα 16,8 ημερομίσθια.

Η απαξίωση των συντάξεων

Για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που είναι και οι περισσότεροι, έχουν χάσει μέσα σε εφτά χρόνια (1991 - 1998) από 1.423.000 δραχμές ο καθένας και με τις εξαγγελθείσες... αυξήσεις για το 1999, υπολογίζεται ότι θα χάσουν άλλες 291.000 δραχμές! Οι αυξήσεις αυτές, μεταφράζονται σε 1,4% ως διορθωτικό ποσό για το 1998, και 2,5% για τις συντάξεις μέχρι 250.000 δραχμές και 2% για τις μεγαλύτερες. Αυτή τη στιγμή, η κατώτερη σύνταξη φτάνει τις 112.540 δραχμές, περίπου. Σε μια περίοδο που το κόστος ζωής αυξάνει σταθερά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, δεν έχει νόημα να υπολογιστεί η ημερήσια δραχμική αύξηση των συντάξεων το 1999. Στους συνταξιούχους αγρότες, η αύξηση θα είναι 3,9%,ενώ για τους συνταξιούχους των Ταμείων των αυτοαπασχολούμενων, η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 5%,μαζί με το διορθωτικό, ενώ είναι υποχρεωτική η αύξηση των εισφορών.

Ωστόσο, το χτύπημα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει η κυβερνητική πολιτική στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια στο νομοθετικό της έργο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει κάνει σημαντικές τομές στο ασφαλιστικό σύστημα, με το νόμο για τη μετατροπή του ΟΓΑ σε αυτόνομο ταμείο και το νόμο για τις γενικότερες ρυθμίσεις θεμάτων της κοινωνικής ασφάλισης, που επικεντρώθηκε σε μια πρώτη προσπάθεια βελτίωσης των όρων... μη αποπληρωμής των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Με το νόμο 2676/98, που αφορούσε το λεγόμενο "μίνι ασφαλιστικό", αλλά μόνο "μίνι" δεν ήταν, θέλησε να πείσει ότι οι παρεμβάσεις της ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά όχι προς το συμφέρον των ασφαλισμένων.Η πρώτη φάση της ανατροπής

Ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος, μπορεί να θεωρηθεί σαν μια "πρόβα τζενεράλε" για αυτό που θα επακολουθήσει, καθώς υλοποιεί κάποιες πρώτες βασικές ανατροπές στα δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων, βάζοντας παράλληλα τη βάση για τις τελικές ρυθμίσεις. Εξάλλου, η κυβέρνηση ήταν εξαναγκασμένη να προχωρήσει σε αυτές τις πρώτες ρυθμίσεις. Το κεφάλαιο δεν μπορούσε να περιμένει το τελικό σχέδιο, όταν η σημαντική περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών, κινητή και ακίνητη, είναι ένα ζηλευτό κομμάτι που μπορεί να αποτελέσει από τώρα αντικείμενο εκμετάλλευσης των ιδιωτών και του χρηματιστηριακού τζόγου, ανεξάρτητα από το πλαίσιο που θα στηθεί για την παραπέρα αφαίμαξή του.

Μια σύντομη αναφορά στις ρυθμίσεις του τελευταίου νόμου, αναδεικνύει με σαφήνεια τις κυβερνητικές προθέσεις:

- Το "καμπανάκι" για τις κατώτερες συντάξεις, ήχησε με μια υποτιθέμενη βελτίωση των κατώτατων ορίων, για τους ασφαλισμένους μετά το 1993. Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ άλλαξαν τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων, ρίχνοντάς τη στις 40.805 δραχμές με σημερινές τιμές! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενη ότι αποκαθιστά την αδικία, ήρθε να τις αυξήσει κατά... 20.402 δραχμές, ώστε να πάνε στις 61.207 δραχμές. Βεβαίως, μια τέτοια "βελτίωση", είναι ξεκάθαρα περιπαιχτική για όλους αυτούς τους εργαζόμενους που καταδικάζονται από τώρα, ανεξάρτητα από το πώς θα είναι το σύστημα σε λίγα χρόνια, στον εξευτελισμό και την αθλιότητα, μιας σύνταξης - βοηθήματος. Αυτή είναι και η λέξη - "κλειδί", καθώς δεν αποκλείεται, αυτά τα επίπεδα να αποτελέσουν και τη βάση για τη σύνταξη του μέλλοντος!

- Η μεγάλη περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών είναι έτοιμη με αυτό το νόμο να οδηγηθεί στο χρηματιστηριακό τζόγο, στο όνομα της μεγαλύτερης απόδοσης. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, η κινητή περιουσία των Ταμείων έφτασε τα 2,9 τρισ. δραχμές,από 1,67 τρισ. δραχμές το 1994.Συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς αυτά, το νούμερο μεγαλώνει. Ο νόμος προβλέπει την αρχική διάθεση ενός 20% αυτής της περιουσίας σε διάφορες επενδύσεις και για την αγορά μετοχών. Με απόφαση της κυβέρνησης, θα επιτρέπεται η αύξηση αυτού του ποσοστού, ενώ έχει προκαθοριστεί η αύξησή του στο 23% από το 2001! Το έργο αυτό θα το αναλάβει μια "Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και εποπτείας διαχείρισης της περιουσίας ασφαλιστικών οργανισμών",που θα δίνει "συμβουλές".

- Ενα νέο σύστημα δόσεων και εκπτώσεων, έρχεται κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, να αυξήσει τα έσοδα των ταμείων, με την εξόφληση των χρεών προς αυτά. Ουσιαστικά, διευκολύνονται οι εργοδότες να συνεχίσουν την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή τους, μέσα από αλλεπάλληλες συμφωνίες που μπορούν να αναθεωρηθούν ξανά, ακόμη και αν δεν τηρηθούν από τους οφειλέτες!- Η κυβέρνηση δεν αφήνει ανέγγιχτες, ούτε τις ιατροφαρμακευτικής δαπάνες των ταμείων, με τον τελευταίο νόμο της. Με το πρόσχημα του ελέγχου, δημιουργεί την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.Ο στόχος που έχει τεθεί στην υπηρεσία, είναι να μειώσει τις συνολικές δαπάνες κατά 30% επί των συνολικών πόρων των ταμείων!

- Στο όνομα της "ισότητας" ανδρών και γυναικών, δέχτηκαν ανελέητο χτύπημα οι συντάξεις χηρείας, καθώς μειώνεται ο χρόνος καταβολής τους και το ύψος τους. Η σύνταξη θα δίνεται ολόκληρη μόνο μια τριετία μετά το θάνατο του συζύγου. Μετά από αυτό το διάστημα, θα σταματήσει η χορήγησή της αν ο δικαιούχος είναι κάτω των 45 ετών. Αν είναι πάνω από 45 ετών θα την παίρνει μόνο αν δεν απασχολείται ο ίδιος ή δεν παίρνει άλλη σύνταξη.

- Η ενοποίηση των ταμείων των αυτοαπασχολούμενων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ για τον "εξορθολογισμό" της λειτουργίας τους, έχει σαν άμεση συνέπεια τη μείωση των κατωτέρων ορίων των συντάξεων των εμπόρων στα επίπεδα του ΤΕΒΕ και τη σταδιακή αύξηση των κατωτέρων ορίων του ΤΣΑ, στα επίπεδα του ΤΕΒΕ. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα ελλείμματα που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική στο ΤΣΑ, διοχετεύονται στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή στους ασφαλισμένους και στα Ταμεία.

- Η ενοποίηση των Ταμείων Αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων, με καθορισμό ως ανώτερου ορίου των επικουρικών συντάξεων το 20% της κύριας, οδηγεί στη δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων ενός μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και δημιουργεί καθεστώς επέκτασης του μέτρου σε όλους τους ασφαλισμένους!

Ο νόμος αυτός έχει και άλλες ρυθμίσεις. Μια από τις πλέον διαφημισμένες είναι αυτή των "αντικινήτρων" για την απασχόληση συνταξιούχων, που θέτει επιπλέον εμπόδια στη συμπλήρωση της σύνταξης. Μια άλλη - όχι τόσο προβεβλημένη - είναι αυτή της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων των οικοδόμων, που ικανοποιεί ένα μακρόχρονο αίτημα των μεγαλοκατασκευαστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ