Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλουν ιδιωτική πλαζ το Ελαφονήσι!

Περιοχή, στην οποία απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα, θέλουν να τη μετατρέψουν σε ιδιωτική πλαζ. Εταιρία με την επωνυμία "ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΑΕ" θέλει να "βάλει στο χέρι" το Ελαφονήσι και την απέναντι παραλία!

Ξενοδοχείο. Επιπλωμένα διαμερίσματα. Γήπεδα. Ανοιχτό θέατρο. Εμπορικό κέντρο. Δεκάδες βοηθητικά κτίσματα. Αυτά σχεδιάζει να κατασκευάσει η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία "Εταιρία Τουριστικών Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης, η Ελαφόνησος", στην περιοχή Βουλισμένη στο Νομό Χανίων της Κρήτης, όπου έχει ιδιοκτησία 750 στρέμματα. Τα όρια της ιδιοκτησίας ξεκινούν αμέσως μετά την παραλία, απέναντι από το Ελαφονήσι και καλύπτουν όλο το μήκος της, δεξιά και αριστερά του οποίου υπάρχουν βράχια.

Στόχος της εταιρίας είναι η ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων στα 500 στρέμματα,σε όλο το μήκος της παραλίας. Μ' αυτό τον τρόπο θα αποκλειστούν όσοι δεν "τα σκάνε" στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων που προβλέπονται να οικοδομηθούν ή σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το εισιτήριο που θα επιβληθεί. Ταυτόχρονα, θα αποκλειστεί η πρόσβαση και στο Ελαφονήσι, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα τηρηθεί η χρήση του χώρου ως απόλυτης προστασίας, όπως έχει χαρακτηριστεί. Είναι ποτέ δυνατόν η απληστία για περισσότερο κέρδος να σεβαστεί την πανίδα, τη χλωρίδα, την απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας - εκτός από τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας - που ισχύει για όλες τις περιοχές απόλυτης προστασίας..;

Ηδη από το 1994 η "Ελαφόνησος ΑΕ", είχε υποβάλει αίτηση προς τη Νομαρχία Χανίων, με την οποία ζητά να εγκριθεί η οριοθέτηση χώρου πλάτους 100 - 250 μέτρων από την ακτή, έκτασης 250 στρεμμάτων ως ζώνη προστασίας και στα υπόλοιπα 500 στρέμματα να μπορεί να εφαρμόσει τα σχέδιά της. Η αίτηση έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης Νοτίου Τμήματος Δυτικών Ακτών Νομού Χανίων, με την οποία κομμάτι της ιδιοκτησίας της εταιρίας χαρακτηρίζεται ως χώρος προστασίας της φύσης, όπου επιτρέπεται συνολική μέγιστη οικοδόμηση 200 τετραγωνικά μέτρα.

Τα σχέδια των ιδιοκτητών - όπως αναφέρονται στην αίτηση που κατέθεσε η εταιρία - προβλέπουν να δημιουργηθούν: Κεντρικό κτίριο βιοθεραπευτικών εγκαταστάσεων. Ξενοδοχείο πέντε αστέρων, σε συνδυασμό με επιπλωμένα διαμερίσματα, δυναμικότητας 700 κλινών. Συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων πέντε αστέρων, δυναμικότητας 500 κλινών. Κέντρα άθλησης και ανοιχτό θέατρο. Εμπορικό κέντρο και βοηθητικά κτίσματα. Ως συντελεστής δόμησης προτείνει η εταιρία το 0,1. Ενώ ως μέγιστη κάλυψη ανά κτίριο προτείνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα.

Το σίγουρο είναι πως η περιοχή θα αλλάξει

Στην προσπάθειά της η εταιρία να προωθήσει τα σχέδιά της, επιχειρεί να αποτρέψει την ένταξη της παραλίας στο Δίκτυο Προστασίας "ΦΥΣΗ 2000". Στο "χορό" αυτό, πέρα από τους εκπροσώπους της εταιρίας, μπαίνουν και παράγοντες του νησιού, τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ εντύπωση προκαλεί η... πρεμούρα του Δήμου Πελεκάνου να "διασώσει" τα συμφέροντα των ιδιοκτητών της έκτασης. Γι' αυτά τα συμφέροντα, η χωροταξική μελέτη αναφέρει: "Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, αν και εξαιρετικά επαχθείς για τους ιδιοκτήτες γης, μπορούν να θεσμοθετηθούν, καθώς προβλέπονται τρόποι για τη ρύθμιση της αποζημίωσής τους (απαλλοτρίωση, μεταφορά δόμησης, ανταλλαγή, ενοικίαση κλπ.).

Σημειώνουμε ότι όλα αυτά αφορούν την παραλία απέναντι από το νησί, καθώς το Ελαφονήσι αποτελεί κρατική ιδιοκτησία. Περίεργο είναι πάντως, το γεγονός ότι η χωροταξική Μελέτη (η εκπόνησή της ξεκίνησε το 1992), βρίσκεται ακόμα στα "συρτάρια" και δεν έχει υπογραφεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,όπως προβλέπεται, για να γίνει νόμος. Αλλά και η ίδια η μελέτη προβλέπει την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Ινναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης,λέει στο "Ρ": "Κεντρική φιλοσοφία της χωροταξικής μελέτης, όπως και του Διαχειριστικού Προγράμματος του ΟΑΔΥΚ, με την οποία συμφωνούμε απόλυτα ως Δήμος, είναι η ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού, με ήπιες δραστηριότητες. Η εκμετάλλευση του χώρου λέμε να γίνει με μικρότερες μονάδες, στις οποίες θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει περισσότερος κόσμος και δη ντόπιος, ώστε τα χρήματα να μείνουν στον τόπο". Και καταλήγει: "Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το χώρο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η χωροταξική μελέτη και το διαχειριστικό πρόγραμμα".

Στο "παιχνίδι" και οι ιδιώτες

Ας δούμε όμως για τι είδους εκμεταλλεύσεις πρόκειται: Το διαχειριστικό πρόγραμμα είναι αποκαλυπτικό...

Προτείνεται λοιπόν μεταξύ άλλων, η σύσταση ενός Διαχειριστικού Φορέα για την περιοχή Ελαφονήσου, με τη μορφή επιχείρησης της Αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή κατ' αρχήν των Δήμων Ινναχωρίου και Πελεκάνου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.

Πάντως, το διαχειριστικό πρόγραμμα, προτείνει ως εναλλακτική λύση - στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της Βουλισμένης δε δεχτεί την απαλλοτρίωση της έκτασης που κατέχει υπέρ του δημοσίου - τη δραστηριοποίηση του ιδιώτη στο κομμάτι εκείνο της περιουσίας του, που δεν είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη Προστασίας της Φύσης.... Παράλληλα "ανοίγει" την πόρτα, στην εταιρία αλλά και σε οποιονδήποτε ιδιώτη, να συμμετάσχει στη διαχείριση του χώρου και να κερδοσκοπεί. Κι αυτό γιατί το εν λόγω πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον Διαχειριστικό Φορέα να εκμισθώνει κομμάτια της παραλίας, η μέγιστη έκταση των οποίων, λέει, θα... οριστεί.

Μετά από όλα αυτά, είναι προφανές ότι η "ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΑΕ", χάνει τη δυνατότητα να είναι ο αποκλειστικός κερδοσκόπος επί της παραλίας, καθώς οι ιδιώτες - εκμισθωτές που μπορούν να... "διαχειριστούν" τις δυνατότητες της περιοχής είναι περισσότεροι. Και γι' αυτό "κόπτεται". Το αποτέλεσμα, όμως - προσβάσιμη παραλία και νησί με αντίτιμο - θα είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα σχέδια του Διαχειριστικού Προγράμματος προβλέπονται ακόμη, ταβέρνες, ξενοδοχείο, σε απόσταση 200 μέτρων από την παραλία, καθώς και η θέσπιση εισιτηρίου 200 δραχμών. Ακολούθως, γίνεται λόγος για "εκμεταλλεύσεις", τα έσοδα των οποίων θα επιστρέφονται ως ανταποδοτικά έργα στον χώρο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ