Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ατζέντα εκδηλώσεων

Δύο χιλιετίες μουσικής παράδοσης

Σήμερα και αύριο (9μμ), περισσότεροι από 250 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές θα μεταφέρουν στη σκηνή του Ηρωδείου αντιπροσωπευτικά δείγματα τραγουδιού, μουσικής και χορού απ' όλη την Ελλάδα. "Μουσική στους αιώνες - Δύο χιλιετίες Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης" ο τίτλος του και επιμελητής ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας.Πρόκειται για μία αναδρομή στην ελληνική μουσική παράδοση, ακολουθώντας τα ίχνη της μέσα στους αιώνες. Ενα πρόγραμμα που ξεκινά από τον "Επιτάφιο του Σεικίλου" (λαϊκό τραγούδι του 1ου αι. μ. Χ.) κι από τα βυζαντινά ακριτικά τραγούδια. Στη συνέχεια περνά στα ιστορικά και στα νεότερα δημοτικά τραγούδια και χορούς, για να καταλήξει στην παράδοση του ρεμπέτικου, μέσα από κομμάτια που αποτελούν πολύτιμα σημεία αναφοράς για την καταγωγή και τη μνήμη του Ελληνισμού.

Συμμετέχουν: ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στ. Ψαρουδάκης,η βυζαντινή χορωδία του Γιώργου Κακουλίδη,το συγκρότημα του Κέντρου Καππαδοκιών Μελετών, οι Πόντιοι Αργοναύται - Κομνηνοί με τον λυράρη Μιχάλη Καλιοντζίδη,το πολυφωνικό συγκρότημα "Χαονία",ο Κ. Κωστούλας (κλαρίνο), Σ. Κουκουλάρης (βιολί), οι τραγουδιστές Κ. Κουλιά, Μ. Κουτσαγγελίδης, Δ. Κοντογιάννης κ. ά. Ειδικοί προσκεκλημένοι είναι μία ομάδα "Κουδουνάτων" από τη Σκύρο και γυναίκες από την ακριτική Νέα Βύσσα του Εβρου με τις μοναδικές φορεσιές τους. Συμμετέχει επίσης η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθήνας,η Αννα Βαγενά με αποσπάσματα από τις διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγέλας Παπάζογλου.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του δασκάλου της ελληνικής μουσικής Σίμωνα Καρά,αλλά και στη νεότερη γενιά που παραλαμβάνει τη σκυτάλη αυτής της παράδοσης για να τη μεταφέρει στον αιώνα που έρχεται.

Ουράνια... εξέγερση

Τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη παρουσιάζει την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στην Επίδαυρο το "Εθνικό Θέατρο". Στην παράσταση, που αφιερώνεται στον Αλέξη Σολωμό,συμμετέχουν 41 ηθοποιοί, 9 μουσικοί με ζωντανή ορχήστρα και 34 μέλη χορού. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος,ο οποίος σημειώνει ότι τα "μεγάλα έργα έχουν το προνόμιο σε διαφορετικές εποχές να μας αποκαλύπτουν άλλες πτυχές και να γίνονται αναπάντεχα επίκαιρα. Σήμερα, μετά τα ολέθρια γεγονότα στις γειτονικές μας χώρες, οι "Ορνιθες" παρουσιάζουν συγκλονιστικές αντιστοιχίες".

Η μετάφραση είναι του Αλέξη Σολωμού,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ,η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου,η χορογραφία των Κώστα Τσιάνου, Ελενας Γεροδήμου και η μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου.Παίζουν οι: Πέτρος Φιλιππίδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νίκος Μπουσδούκος, Τρύφων Παπουτσής κ. ά.

Απάνθισμα ζωγραφικών έργων

Εως τις 30 του Σεπτέμβρη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51) παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα των συλλογών της. Πρόκειται για ένα απάνθισμα 65 ζωγραφικών έργων, σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Δημιουργίες των: Γ. Ιακωβίδη, Σπ. Βικάτου, Ν. Λύτρα, Κ. Παρθένη, Φ. Κόντογλου, Γ. Μπουζιάνη, Γ. Γουναρόπουλου, Γ. Στέρη, Ο. Κανέλη, Γ. Μόραλη, Γ. Σπυρόπουλου, Χρ. Μπότσογλου κ. ά. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (9πμ έως 1μμ και 5μμ έως 9μμ, εκτός Σαββάτου απογεύματος και Κυριακής). Σημειώνουμε ότι η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων διαθέτει στις μόνιμες συλλογές της 2.500 έργα Ελλήνων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γκρεκάνικες «Τρωάδες» (2010-06-15 00:00:00.0)
Θερινή Ακαδημία Θεάτρου (2001-08-15 00:00:00.0)
Πολιτιστικές συναντήσεις στην Κοζάνη (2001-08-04 00:00:00.0)
Χρόνια σαν φτερά (2001-07-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-07-30 00:00:00.0)
"Αντιγόνη" και άλλες πρεμιέρες (1999-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ