Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΦΑΛΗΡΟ - ΚΟΡΩΠΙ
Ελεύθερο μόνο το "επιχειρείν"

Με μια σειρά ρυθμίσεις, μέσα από σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την παραλία, η κυβέρνηση προωθεί τον οργανωμένο έλεγχο της ζώνης από το μεγάλο κεφάλαιο

Λεωφόρος οργανωμένης επιχειρηματικής δράσης θα γίνει η Λεωφόρος Ποσειδώνος, έτσι ώστε μετά από μια μεγάλη περίοδο ασυδοσίας, κατά την οποία οι διάφοροι νονοί άρπαξαν τα φιλέτα, το χρήμα να αρχίσει να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες τσέπες. Η γνωστή "παραλιακή" μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε πεδίο δράσης εταιριών, επιχειρηματιών και πολυεθνικών, με φόντο το "ιερό" σηματάκι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η διοργάνωση αποτελεί μια, πρώτης τάξεως, ευκαιρία για να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματιών. Το ξεπούλημα δηλαδή χιλιάδων στρεμμάτων γης, ο αποκλεισμός των φυσικών ιδιοκτητών, των κατοίκων της Αττικής, από την παραλία, αλλά ταυτόχρονα να μπει και μια "τάξη" στο μαφιόζικο κύκλωμα που λειτουργεί στην περιοχή.

Σήμερα ο "Ρ" παρουσιάζει ένα από τα πρώτα κυβερνητικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον καθορισμό των χρήσεων γης και όρων περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη από Φαληρικό Ορμο μέχρι Αγία Μαρίνα Δήμου Κρωπίας,που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στο κείμενο του ΠΔ "καθρεφτίζεται" η νέα εικόνα της παραλιακής ζώνης. Δεκάδες εστιατόρια και αναψυκτήρια (που εύκολα γίνονται νυχτερινά κέντρα), εμπορικά κέντρα, μαρίνες, κινηματογράφοι, λούνα παρκ, υδροψυχαγωγικό πάρκο, πισίνες, αμφιθέατρα. Τόνοι τσιμέντου που θα μπαζώσουν πολλά τμήματα της παραλίας.Οι προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος καθιστούν το χώρο απαγορευμένο για τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα, αφού ελεύθερες παραμένουν ουσιαστικά μόνο οι δύσβατες παραλίες, ενώ στις οργανωμένες που θα βρίσκονται δίπλα στις μαρίνες με τα σκάφη των Ελλήνων και Ευρωπαίων "Κροίσων", η είσοδος θα κοστίζει πολύ ακριβά. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι το ΠΔ προβλέπει για όλη την παραλιακή ζώνη από τον Φαληρικό Ορμο μέχρι το Κορωπί, ποσοστό μόνο 9% για ακτές κολύμβησης, τη στιγμή που για μαρίνες, λιμάνια και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπει ποσοστό 12%, ενώ για εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά κέντρα και άλλες εγκαταστάσεις 35%...

Σήμερα, παρουσιάζουμε όσα προβλέπει το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα γενικά για την παραλία. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά είναι πως σε πολλά του σημεία υπάρχουν κενά, τα οποία συμπληρώνονται από το νόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2730/99), όπως άλλωστε προσδιορίζει και το ίδιο το ΠΔ (π. χ. Φάληρο και Ελληνικό).

Το σκάνδαλο δεν έχει τέλος...

Παρά το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα "βάζει ταφόπλακα" στην περιβαλλοντική προστασία, αλλά και τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων της Αττικής στη θάλασσα, εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία προώθησης του ΠΔ "πάγωσε" για μια ακόμα φορά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που ζητά διορθώσεις, όχι όμως προς το καλύτερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΔ έχει παραδοθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τον περασμένο Οκτώβρη!

Γιατί δεν προχωρά η διαδικασία; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία ΕΣΤΡΕΛΙΑ, που θέλει να κατασκευάσει μέσα στο δάσος των "Αστεριών της Γλυφάδας", συνεδριακό κέντρο και χώρο πολλαπλών χρήσεων και θεμάτων, εμπορικό κέντρο, υδροψυχαγωγικό πάρκο, δύο εστιατόρια, γυμναστήρια, ιατρικές εγκαταστάσεις (Health club), υπαίθρια πισίνα, αμφιθέατρο και πολλά άλλα, έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να καθυστερήσει το θέμα λόγω της εκκρεμότητας με την εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση αυτή!

Οι ίδιες πληροφορίες "αναφέρουν" ακόμα ότι η ΕΣΤΡΕΛΙΑ - παρά το γεγονός ότι ο φάκελος βρίσκεται στον εισαγγελέα - είναι βέβαιη πως το θέμα θα μπει στο αρχείο και θέλει να ζητήσει κι άλλο χώρο από το δάσος των "Αστεριών" για τις εγκαταστάσεις της...! Ετσι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ιδιοκτητών της εταιρίας (όμιλος Αλλαμανή, Χιόνη ΜΕΤΩΝ ΕΤΕΠ) και έχει "παγώσει" την προώθηση του ΠΔ...

Γενικές ρυθμίσεις

Οι περιοχές στις οποίες προσδιορίζονται οι χρήσεις γης είναι: ο Φαληρικός Ορμος (Πειραιάς, Μοσχάτο, Καλλιθέα και Π. Φάληρο), ο Αλιμος, το Ελληνικό, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βάρη, η Βουλιαγμένη και το Κορωπί.

Με μια αθώα ανάγνωση το κείμενο του ΠΔ πείθει πως οι συντάκτες του ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Μια γρήγορη αναγωγή στα συμφέροντα που ευνοούνται δείχνει απλά πως η μόνη έγνοια είναι πώς θα αρχίσει η συγκέντρωση χρήματος.

Ορισμένες από τις γενικές ρυθμίσεις του ΠΔ για την παραλιακή ζώνη είναι:

  • Η απαγόρευση των κέντρων διασκέδασης σε όλη την περιοχή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και την παραλία της Βάρκιζας. Ομως, το ΠΔ εξαιρεί από την παραπάνω ρύθμιση τα κέντρα διασκέδασης στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του "Αστέρα Βουλιαγμένης" και "Αστεριών Γλυφάδας",διότι όπως σημειώνεται "δεν παρουσιάζουν τις ως άνω οχλήσεις και επιβαρύνσεις λόγω θέσεως"... Και αμέσως μετά συμπληρώνει: "Τα νομίμως λειτουργούντα στην περιοχή σήμερα κέντρα διασκέδασης εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι λήξεως της αδείας λειτουργίας τους και πάντως όχι πέραν της τριετίας από τη δημοσίευση του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος (σ. σ. το ΠΔ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα)". Ετσι, τα σκυλάδικα θα εξακολουθούν να λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι το 2003... Πρέπει να θεωρείται αυτονόητο πως παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων θα πάρουν ανανέωση άδειας για να καλύψουν τις προβλεπόμενες "κυνο"-νικές ανάγκες.

Παράλληλα το ΠΔ "φυτεύει" σε όλο το μήκος της παραλίας εστιατόρια και αναψυκτήρια, καθώς και μεγάλες εγκαταστάσεις συνεδριακών και εκθεσιακών κέντρων. Και όλα αυτά είναι πολύ εύκολο να μετατραπούν σε νυχτερινά κέντρα, όπως άλλωστε γίνεται εδώ και δεκαετίες...

Αλλες γενικές ρυθμίσεις είναι:

  • Απαγόρευση μέχρι και αποστάσεως 1 ναυτικού μιλίου από την ακτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού (cart, μοτοκρός, σκι τζετ). Το θαλάσσιο σκι επιτρέπεται μόνο σε περιοχές που προκαθορίζονται με κατάλληλη σήμανση, από το αρμόδιο λιμεναρχείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα μηχανάκια θα υπάρχουν παντού, αλλά με άδεια.
  • Στη ζώνη παραλίας και στις περιοχές που δεν είναι οργανωμένες ακτές κολύμβησης και μέχρι βάθους 10 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, απαγορεύεται η τοποθέτηση καθισμάτων, ομπρελών κλπ. κινητών ή σταθερών εγκαταστάσεων προς εξυπηρέτηση πελατών ή προς ενοικίαση σε λουομένους. Το μέτρο σπρώχνει το χρήμα στις οργανωμένες ακτές που δίνονται η μία μετά την άλλη στους ιδιώτες.
  • Σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου εξασφαλίζεται ελεύθερη, κοινόχρηστη ζώνη ικανού πλάτους, ώστε να επιτρέπει την ασφαλή και άνετη κίνηση των πεζών, αλλά και τη δημιουργία διαδρόμων ποδηλάτου και Μέσου Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς (τραμ) (σ. σ. Το ταλαίπωρο το Τραμ ακούγεται από το 1983, με την οριστικοποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τη δική τους πολιτική...).
  • Σε όλο το μήκος της παραλιακής στις νησίδες και προς την πλευρά της ακτής απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.
  • Προσδιορίζονται οι εξής περιοχές ως σημεία προσέγγισης σκαφών για θαλάσσια συγκοινωνία: Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μαρίνα Αλιμου, νέα μαρίνα ιστιοπλοϊκού κέντρου στον Αγιο Κοσμά και όρμος της Βάρκιζας.
  • Διαπλάτυνση της λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 200 μέτρα σε τμήματα των Δήμων Βάρης και Κρωπίας.
  • Προβλέπεται ακόμα η σύσταση Φορέα Διαχείρισης του προγράμματος, στον οποίο θα συμμετέχουν φορείς της Αυτοδιοίκησης, ο ΕΟΤ και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Αυτό που δεν αναφέρεται στο ΠΔ είναι το πώς θα εξασφαλίζεται η συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη πρόσβαση όλων σε όλο το μήκος της ακτογραμμής. Και δεν το αναφέρει, γιατί πολύ απλά με τη συγκεκριμένη οργάνωση της παραλίας ελεύθερη πρόσβαση εξασφαλίζεται μόνο στα κατσάβραχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «περιπέτεια» της εκμετάλλευσης (2007-06-03 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στα «Ολυμπιακά» σχέδια (2001-05-25 00:00:00.0)
Τόνοι τσιμέντου στο κύμα (1999-08-01 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για την παραλία (1998-12-05 00:00:00.0)
Απόλυτα ελεύθερη παραλία (1998-05-20 00:00:00.0)
Απαγορευμένος τόπος για τους κατοίκους (1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ