Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψεύδη και ατέλειες της "μεταρρύθμισης" Αρσένη

Είναι γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα, που για τελευταία φορά ισχύει φέτος, είναι ξεπερασμένο. Ομως το νέο σύστημα, το λεγόμενο Αρσένη (στην πραγματικότητα του Κ. Κασσωτάκη) είναι χειρότερο από το προηγούμενο, γιατί περιέχει ψεύδη και πολλές ατέλειες.

Είναι ψεύδος η ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, γιατί τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 γίνονται 27 - 31, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ. (Κ. Βώρος 25/2/99).

Είναι ψεύδος ότι καταργούνται τα φροντιστήρια, γιατί τώρα αρχίζουν από τη Γ Γυμνασίου με κόστος 800.000 - 1.500.000 δραχμές το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο για τα παιδιά αγροτών, εργατών, μικρομεσαίων είναι ξεχασμένη υπόθεση.

Είναι ψεύδος ότι βελτιώνονται τα αναχρονιστικά βιβλία. Ο αποπνέων ήθος κ. Χρ. Τσολάκης, που παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στις 26/4/99, ρίχνοντας ευθύνες στον κ. Αρσένη, δηλώνει ότι "εκδίδουν βιβλία που δεν είναι ενδεδειγμένα".

Η προφορική βαθμολογία σήμερα συμμετέχει με 37% στη συνολική βαθμολογία, πράγμα που οδηγεί σε χρηματισμό καθηγητών και κάνει τον μαθητή αγχωτικό πειραματόζωο στα χέρια κάθε "πλεγματικού" καθηγητή.

Το αντιεπιστημονικό και ανήθικο εκπαιδευτικά, είναι η επισήμανση δύο λαμπρών μαθηματικών ιδιωτικών φροντιστηρίων, των κ. Ιωάννη Μαντά στην Αθήνα και Νίκου Ιωσηφίδη στη Βέροια, ότι και τα 24 - 28 μαθήματα της Β και Γ' Λυκείου έχουν ίδιο συντελεστή. Δηλαδή, με το σύστημα Αρσένη, μπορεί να αποτύχει ένα ταλέντο να γίνει φιλόλογος, επειδή δεν έγραψε καλά στη Φυσική και Χημεία ή να αποτύχει ένα ταλαντούχο παιδί να γίνει πολιτικός μηχανικός, επειδή δεν έγραψε καλά στην Ιστορία και Θρησκευτικά! Στο πανάκριβο έντυπο "εκπαίδευση 2000" του υπουργείου αναγράφονταν, ότι τα βασικά μαθήματα θα έχουν συντελεστή 3 και τα υπόλοιπα 1. Τι άλλαξε στο μυαλό των συμβούλων του υπουργού, "Κύριος οίδε".

Επιπλέον, εκπαιδευτική ανισότητα συνιστά το προνόμιο που έδωσε ο υπουργός στα δύο Αμερικάνικα Κολλέγια της Ελλάδος και 5 Ιδιωτικά Λύκεια των Αθηνών, οι μαθητές τους να απαλλάσσονται στη Β Λυκείου από τις πανελλήνιες εξετάσεις και συγχρόνως να έχουν το δικαίωμα να μπουν με το τεστ δεξιοτήτων στα ελληνικά πανεπιστήμια!

Οσο για τον γράφοντα, ειλικρινά συγκινήθηκε από την άποψη του συμπατριώτη ποιητή Τάκη Γκοσιόπουλου: Φοβάμαι τον μεσαίωνα που σήμερα φέρνει η Παιδεία...

Ηλίας Χασιώτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ