Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δεν του δίνουν αέρα να αναπνεύσει...

Ενα νεοσύστατο τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα, με πολλές προοπτικές ανάπτυξης, αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα λειτουργίας

To Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με ανάπτυξη 670 κλινών, είναι ένα νεοσύστατο νοσηλευτικό ίδρυμα με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, με δυνατότητες να προσφέρει υψηλού επιπέδου τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας όχι μόνο στην Ηπειρο, αλλά σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Πρόκειται για ένα νεοσύστατο νοσοκομείο, με μια πολύ καλή κτιριακή υποδομή, νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με όρεξη για δουλιά, αγάπη και αίσθημα ευθύνης για το αντικείμενό του. Εχει δηλαδή τις περισσότερες από τις κύριες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ως ένα τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πληθυσμό της περιοχής.

Ομως μια σειρά προβλήματα, που προκύπτουν από έλλειψη γενικότερης πολιτικής βούλησης για ένα σύστημα υγείας που θα παρέχει δωρεάν υψηλής ποιότητας περίθαλψη, δε δίνουν στο νοσοκομείο την ευκαιρία να προσφέρει αυτά που πραγματικά θα μπορούσε.

Εντατικοποίηση

Το νοσοκομείο παρουσιάζει πολλές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και προσωπικό για τη στελέχωση των ειδικών μονάδων, παραϊτρικό, τεχνικό, πληροφορικής. Σήμερα για παράδειγμα η παθολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που περιθάλπει πάνω από 100 ασθενείς, λειτουργεί με 25 νοσηλευτές. Η χειρουργική κλινική, με 30 νοσηλευόμενους κατά μέσο όρο, λειτουργεί με 8 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Ειδικά τους θερινούς μήνες, που ξεκινούν οι άδειες του προσωπικού σε συνδυασμό με τις άδειες μητρότητας που δόθηκαν έχουν οξύνει την κατάσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό. "Το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας λειτουργεί κατά το ήμισυ αυτήν τη στιγμή", δηλώνει στον "Ρ" ο Στέφανος Ζούμπας,νοσηλευτής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο.

"Αυτό φυσικά, συνεχίζει, έχει συνέπειες πρώτα και κύρια σε μας τους ίδιους και εν συνεχεία έχει αντίκτυπο στο παρεχόμενο έργο μας προς τους ασθενείς. Επικρατεί πλήρης εντατικοποίηση των εργασιακών ρυθμών για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις. Δύο με τρεις νύχτες την εβδομάδα και άλλα τόσα απογεύματα έχουμε εφημερίες. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι συνέπειες έχει αυτό σε μας τους ίδιους. Χανόμαστε από το σπίτι μας, από τις οικογένειές μας. Είναι φυσικό και η αποδοτικότητά μας να μην είναι αυτή που θα μπορούσε, αν οι ρυθμοί εργασίας ήταν διαφορετικοί. Αν καλύπτονταν τα κενά σε προσωπικό".

Ωστόσο τα προβλήματα των εργαζόμενων του νοσοκομείου δε σταματούν εκεί. Το παραϊατρικό κομμάτι δεν έχει πληρωθεί τις υπερωρίες του εδώ και έξι μήνες. Ηταν μια απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου για να μπορέσει να περιορίσει τα έξοδα, αφού τα κονδύλια από το υπουργείο έρχονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να αρχίζουν οι περικοπές. Εκτός από την καθυστέρηση στην πληρωμή των υπερωριών, έχουν κοπεί "μαχαίρι" και τα έξοδα για την ένδυση του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές να αγοράζουν από την τσέπη τους τα είδη ένδυσης που χρειάζονται για την εκτέλεση της εργασίας τους.

Περικοπές ζωής;

Για να μπορέσει η διοίκηση να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού, προχώρησε στη λήψη μέτρων για την περίοδο του καλοκαιριού, που το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο. Μείωσε τις χειρουργικές επεμβάσεις στα μη έκτακτα περιστατικά,μείωσε τις ημέρες λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων μόνο στις μονές μέρες του μήνα, προχώρησε σε νοσηλευτική συνλειτουργία κάποιων κλινικών και σύμφωνα με μαρτυρίες περιέκοψε σε σημαντικό βαθμό και την εισαγωγή αλλοδαπών αλβανικής καταγωγής στο νοσοκομείο!

Μια ακόμα διάσταση για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έδωσαν στον "Ρ" ο Χρ. Μαντάς και η Μ. Κιτσάνου,αντιπρόεδρος και γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών της περιοχής αντίστοιχα .

Το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τόνισαν, δεν επιτελεί το ρόλο του ως νοσοκομείο τριτοβάθμιου επιπέδου. Η μη ορθή λειτουργία των Κέντρων Υγείας της υπαίθρου έχει ως αποτέλεσμα περιστατικά που δε θα χρειαζόταν υπό άλλες συνθήκες να εισαχθούν στον νοσοκομείο, σήμερα να έρχονται αναγκαστικά εδώ. Αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

"Στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας παρουσιάστηκαν τελευταία ακόμα και ράντσα, σήμερα, που υποτίθεται ότι αυτό το στάδιο έπειτα από πολλά χρόνια είχε ξεπεραστεί. Κι όμως τα ράντσα στους διαδρόμους είναι μια πραγματικότητα", λέει η Μ. Κιτσάνου.

Μπορούμε περισσότερα

"Αυτό το νοσοκομείο, λέει ο Χρ. Μαντάς, έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, αρκεί να υπάρχει θέληση, οργάνωση στον τομέα της υγείας και φυσικά χρηματικά κονδύλια. Διότι δεν μπορούν να ανοίγουν νέα τμήματα στο νοσοκομείο, χωρίς προηγούμενα να έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις. Τότε, αναγκαστικά, θα χρειαστεί να αποσπαστούν εργαζόμενοι από άλλα τμήματα, με αποτέλεσμα η λειτουργία μιας νέας κλινικής να μην αναβαθμίζει την υγεία στην περιοχή μας, αλλά να υποβαθμίζει συνολικά τη λειτουργία του νοσοκομείου".

Την ίδια στιγμή η άναρχη ανάπτυξη και λειτουργία κλινικών ή τμημάτων χωρίς σωστό σχεδιασμό και μελέτη δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, αφού κατόπιν αρχίζουν να μελετούν πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. Πρόσφατα η νεοσύστατη παιδο-ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου απειλήθηκε με αναστολή της λειτουργίας της, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό.

"Παρ' όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, υπογράμμισε η Μ. Κιτσάνου, όλο το προσωπικό του νοσοκομείου μας καταβάλλει υπερπροσπάθειες για να επιτελέσουμε το έργο μας, γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ