Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροφοδοτείται η περί μειονότητας συζήτηση

Θα είμαι επιθετικός στην πολιτική μου, τονίζει ο Γ. Παπανδρέου, που δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί, αν δε συμφωνεί μαζί του ο πρωθυπουργός...

Νέα "τροφή" για τη συνέχιση της συζήτησης γύρω από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δόθηκε τα περασμένα 24ωρα, με πρωτοβουλία - και πάλι - του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" δήλωσε χαρακτηριστικά πως "θα είμαι επιθετικός στην πολιτική μου", συμπληρώνοντας ότι, πλέον, "αντιμετωπίζουμε την εξωτερική μας πολιτική με άλλη νοοτροπία". Εμμένοντας στις προηγούμενες τοποθετήσεις του, υποστήριξε ότι, τώρα, "απλά λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το νομικό πλαίσιο των διεθνών συνθηκών παραμένει αναλλοίωτο", συμπλήρωσε και συνέχισε πως "λέμε απλές αλήθειες χωρίς ταμπού".

Αναφερόμενος "επί της ουσίας", όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, "έχουμε τη μουσουλμανική μειονότητα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. Να επισημάνω μάλιστα με την ευκαιρία ότι οι δηλώσεις μου δεν οδηγούν στην ανατροπή της, όπως ορισμένοι τις ερμήνευσαν...".

Στη συνέχεια, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "υπάρχει όμως και η εθνοτική καταγωγή διαφόρων ομάδων μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα. Αυτή η εθνοτική καταγωγή ποτέ δεν αμφισβητήθηκε, ότι δηλαδή υπάρχουν Τσιγγάνοι, υπάρχουν Πομάκοι και επίσης ένα κομμάτι, οι τουρκογενείς. Δεύτερον - όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη - υπάρχουν και διεθνείς συμβάσεις οι οποίες δίνουν το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Εάν ο άλλος αισθάνεται τουρκικής καταγωγής, εγώ δε θα σταματήσω να το αισθάνεται", πρόσθεσε.

Σε ερώτημα σχετικό με τη χρονική στιγμή που επέλεξε για να προβεί σε αυτές τις δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών αντέτεινε θυμίζοντας τις πρακτικές της δεκαετίας του '50, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις όριζαν με διατάγματα ότι η μουσουλμανική μειονότητα πρέπει να λέγεται τουρκική. "Αρα και η ελληνική κυβέρνηση σύσσωμη τότε επέβαλε τη λέξη τουρκική μειονότητα", αντέτεινε ο υπουργός.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται και εντός και εκτός του κόμματός του, επέλεξε να δηλώσει ότι είναι "δικαίωμά τους να με κρίνουν και ποτέ δεν πίστεψα στη μονιμότητα ενός υπουργικού θώκου". Κατέληξε δε λέγοντας: "Αν θεωρηθεί από τον πρωθυπουργό ότι οι θέσεις αυτές δεν υπηρετούν το συμφέρον της χώρας ή δεν εκφράζουν τις απόψεις της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής κυβέρνησης, αύριο η παραίτησή μου είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού"...

"Προαναγγελία" Ακη

Από τη δική του πλευρά ο Α. Τσοχατζόπουλος, βρισκόμενος προχτές στα Τίρανα, ανήγγειλε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έρθει προς κύρωση στο Κοινοβούλιο η Νέα Χάρτα των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων, που προβλέπει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων. Παράλληλα, κινούμενος στο πνεύμα των "ισορροπιστικών δηλώσεων" του κυβερνητικού εκπροσώπου - που έγιναν μετά την έγερση του θέματος από τον Γ. Παπανδρέου - ο Α. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης "δεν μπορεί παρά να συνεχίσει τη βάση (σ. σ.: και όχι το μοναδικό πλαίσιο...) της προσέγγισης αυτού του θέματος". Επανέλαβε επίσης ότι είναι δικαίωμα οποιουδήποτε ο ατομικός προσδιορισμός της εθνότητάς του, κάτι, που συμπλήρωσε, "δεν επηρεάζει το συλλογικό χαρακτηρισμό της μειονότητας", όπως καθορίζεται από τη Λωζάνη.

"Δεν αλλάζει τίποτα... "

Από την πλευρά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, επιχειρούνταν και χτες να διασκεδαστούν οι όποιες εντυπώσεις και δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι "δεν αλλάζει η πολιτική στο θέμα των μειονοτήτων". Μάλιστα, επαναλαμβανόταν ότι αν και ο Κ. Σημίτης δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση (!) για τις δημόσιες τοποθετήσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Εξωτερικών, δε θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια σε ένα θέμα που προκλήθηκε - κατά τις "εξηγήσεις" συνεργατών του - επειδή ο Γ. Παπανδρέου "θέλει να εμφανίζεται διαφορετικός από τους άλλους" ταράζοντας τα νερά...

Οσον αφορά τέλος τη ΝΔ εξέδωσε χτες ανακοίνωση για το θέμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για "απαράδεκτη διγλωσσία" και κάλεσε τον πρωθυπουργό είτε εφόσον έχει αλλάξει πολιτική να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και να τους ενημερώσει, είτε στην αντίθετη περίπτωση "να αποδεχτεί την πρόκληση του υπουργού Εξωτερικών που επιμένει και να αποδεχτεί την παραίτησή του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ