Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η απειλή αμερικανικής επέμβασης... αιωρείται

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. -

Για ακόμη μια φορά, η Μπογκοτά ένιωσε την καυτή ανάσα των ανταρτών, καθώς οι μάχες μαίνονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου και η δυτική επαρχία της Αντιοχείας βρισκόταν κάτω από την πολιορκία των ανταρτών των "Επαναστατικών Ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας" - (FARC). Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επισήμως εξακολουθεί να ανακοινώνει ότι ο κυβερνητικός στρατός έχει όλη τη χώρα υπό τον έλεγχό του... ίσως γιατί μπορεί πολύ σύντομα να έχουν την άμεση συνδρομή των ΗΠΑ!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάχες και η κατάληψη όλων των νοτιοδυτικών περιοχών είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ενώ, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και σε στρατώνες, οι αντάρτες του FARC αποχώρησαν οικειοθελώς. Στο τριήμερο αυτό των συγκρούσεων 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως αστυνομικοί και στρατιώτες. Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN στους νεκρούς συγκαταλέγονται 9 αστυνομικοί, μόνο από τη Ναρίνο - 100 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας - όπου και σημειώθηκαν οι σφοδρότερες μάχες.

Παράλληλα, με τις σφοδρές μάχες, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του απεσταλμένου της κυβέρνησης της Κολομβίας, Βίκτορ Ρικάρντο,με εκπροσώπους των FARC, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι τελματωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες. Η συνάντηση, ωστόσο, διακόπηκε λίγη ώρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε στρατώνα της πόλης Μεντεγίν, που οι αρχές και ο στρατός έσπευσαν να την αποδώσουν στο ανταρτικό τμήμα πόλης του FARC. Ισως ήταν απλά η δικαιολογία, καθώς αυτό που έγινε γνωστό αργότερα, είναι ότι δεν κατέστη δυνατόν να ξεπεραστεί το πρόβλημα όσον αφορά το ρόλο που θα αναλάβει στην ειρηνευτική διαδικασία η Διεθνής Επιτροπή Επαλήθευσης. Πάντως, σε δηλώσεις του, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικότερα ο Ρικάρντο δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Αντρές Παστράνα επιθυμεί να βρεθεί μια ειρηνική λύση, προκειμένου να σταματήσει η βία στη χώρα.

Εντούτοις, η πρακτική και η πολιτική της κυβέρνησης καταμαρτυρούν το αντίθετο, καθώς μόλις πριν από δύο μέρες το αμερικανικό περιοδικό"Νιους γουίκ" αποκάλυψε σε σχετικό του ρεπορτάζ ότι στην Κολομβία υπάρχουν περίπου 300 Αμερικανοί, εκ των οποίων οι 200 είναι στρατιωτικοί και 100 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και της CIA. Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αυξάνεται ραγδαία, ενώ επισήμως συνεχίζει να καλύπτεται υπό το μανδύα του "πολέμου κατά των ναρκωτικών". Ομως, η δράση των Αμερικανών στρατιωτών εστιάζεται κυρίως στην πάλη των ανταρτών, ενώ, όπως έχει καταγγείλει το FARC, μια αμερικανική επέμβαση, όπως στη Γιουγκοσλαβία, δεν πρέπει να αποκλείεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ