Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αντιπολιτευτικές δραστηριότητες και ... προτάσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Οι διάφορες εκκλήσεις για συγκρότηση ενιαίου σερβικού αντιπολιτευόμενου μετώπου κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου εξακολουθούν να προσκρούουν στην άρνηση συμμετοχής του Βουκ Ντράσκοβιτς, αρχηγού της, επίσης, αντιπολιτευόμενης παράταξης, "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης". Ωστόσο, χτες, μια ομάδα οικονομολόγων, πολιτικών παραγόντων, δικηγόρων, ιστορικών και συγγραφέων, που προχώρησε στη συγκρότηση του λεγόμενου "Συμφώνου για τη Σταθερότητα στη Σερβία", κατέβαλε νέα προσπάθεια προς την κατεύθυνση άρσης του ζητήματος της διχασμένης αντιπολίτευσης. Ετσι, κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, με βασική αποστολή την ανάκαμψη της κατακερματισμένης εθνικής οικονομίας και την προκήρυξη γενικών εκλογών...

"Προσδοκώ από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να ανταποκριθούν στην έκκλησή μας, γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για πολιτικές φλυαρίες", υποστήριξε, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι, ο Μλάτζνταν Ντίνκιτς, που ηγείται της "Ομάδας 17" επιφανών Σέρβων οικονομολόγων. Ο ίδιος, εκτός από την πρόταση για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και ανεξάρτητους πολιτικούς να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν την ευρεία συμμετοχή σε μία "μαζική πορεία" στις 19 του μήνα στο Βελιγράδι.

Τι προτείνει, όμως, το "Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Σερβία"; Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, όσοι συμμετέχουν σ' αυτό το λεγόμενο "Σύμφωνο" καταθέτουν κοινή πρόταση προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας, προκειμένου όλα να καταλήξουν σε κοινή συναινετική πρόταση έως την 1η Σεπτέμβρη, με σκοπό το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα έχει ως σκοπό την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, αλλά και την αποκατάσταση των δεσμών ανάμεσα στο Βελιγράδι και τη διεθνή κοινότητα. Προ της προκήρυξης διεξαγωγής εκλογών, προτείνεται η μεταβατική κυβέρνηση να επιχειρήσει πρωτίστως να δώσει άμεσες απαντήσεις στα πιο κρίσιμα προβλήματα της σερβικής οικονομίας... Επιπλέον, το λεγόμενο "Σύμφωνο" υποστηρίζει στελέχη των κομμάτων της κυβερνώσας παράταξης και της αντιπολίτευσης να λάβουν θέση στην προτεινόμενη μεταβατική κυβέρνηση, μην έχοντας, ωστόσο (αυτά τα στελέχη), το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές που φιλοδοξείται να προκηρυχτούν.

Ο Ντίνκιτς είπε χτες πως το βασικό περιεχόμενο του "Συμφώνου Σταθερότητας για τη Σερβία" προκαλεί τη θετική ανταπόκριση της ηγεσίας της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας, προσθέτοντας πως στις επόμενες βδομάδες ο πατριάρχης Παύλος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση προκαταρκτικών συναντήσεων με τους Σέρβους ηγέτες όλων των κομμάτων.

Και ο Ντίνκιτς υπερθερμάτισε, λέγοντας πως η πρόταση της ομάδας που συγκροτεί το "Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Σερβία" είναι "η καλύτερη ευκαιρία που μπορεί να έχει ο Μιλόσεβιτς για να απομακρυνθεί ειρηνικά από την εξουσία". Είπε δε πως είναι δευτερεύον ζήτημα το εάν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς θα παραιτηθεί πριν ή μετά το σχηματισμό σερβικής μεταβατικής κυβέρνησης και αργότερα της ομοσπονδιακής... Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές του να παρουσιάσει μια "εναλλακτική - ενωτική" πολιτική πρόταση, ο Ντίνκιτς δεν έκρυψε πως η μεταβατική κυβέρνηση, που προτείνεται, θα μπορούσε να παραδώσει τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη στο Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, λέγοντας πως η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας "έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με το δικαστήριο και τέτοια απόφαση θα πρέπει να γίνει σεβαστή"...

Ωστόσο, οι παραπάνω προτάσεις θα αποκτήσουν περιεχόμενο, εάν και εφόσον συγκινήσουν σύμπασα την κυβερνώσα και αντιπολιτευόμενη πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Δε μένει παρά να αναμένουμε την ανταπόκριση των ηγετών τις επόμενες μέρες...

Στο μεταξύ, η αντικυβερνητική λεγόμενη "Συμμαχία για την Αλλαγή", που μάχεται επιμόνως υπέρ της αποπομπής του Γιουγκοσλάβου ηγέτη από την εξουσία, συνεχίζει τις πορείες της σε μερικές σερβικές πόλεις, πλην, βεβαίως, του Βελιγραδίου. Χτες, μάλιστα, ανακοίνωσε πως φιλοδοξεί να διοργανώσει στις αρχές του Σεπτέμβρη "μία γενική πανσερβική απεργία" με σύνθημα - τι άλλο; - την παραίτηση Μιλόσεβιτς.

Νέα έκρηξη σε χριστιανικό ναό στην Πρίστινα

Γνωστοί - άγνωστοι βομβιστές πρόσθεσαν την περασμένη Κυριακή μια ακόμη δραστηριότητα στο ενεργητικό τους. Αυτή τη φορά, δεν ήταν σπίτι Κοσσοβάρου Σέρβου ή μοναστήρι, αλλά ένας σερβικός ναός στο κέντρο της Πρίστινας.

"Η έκρηξη βόμβας στο ναό δεν ήταν έκπληξη, μια που εδώ και πολλές μέρες δε σταματούσαμε να υποδεικνύουμε στους στρατιώτες της "KFOR" πως αυτή η εκκλησία θα ήταν ο επόμενος στόχος", δήλωνε προβληματισμένος ο ιερέας Σάβας Τζάντζιτς, σε δημοσιογράφους ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Και η διοίκηση της "KFOR"; Εκανε αυτό που κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις... Καταδίκασε τη βομβιστική ενέργεια και ανακοίνωσε πως θα διενεργήσει έρευνες για τη σύλληψη των δραστών. Ενα 24ωρο μετά, γνωστοποιήθηκε πως Βρετανοί πυροτεχνουργοί κατάφεραν να απενεργοποιήσουν χειροβομβίδα που είχε ριφθεί στον αυλόγυρο ενός σερβικού σπιτιού στην Πρίστινα.

Επιπλέον, την περασμένη Κυριακή, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης προστέθηκε στον αριθμό των υπόλοιπων τριών που έχασαν τη ζωή τους στο Κόσσοβο, σε διάφορα τυχαία περιστατικά, εκ των οποίων κανένα δεν περιλάμβανε την εμπλοκή τους σε ανταλλαγή εχθρικών πυρών... Ο Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία εν ώρα περιπολίας στο νοτιοανατολικό Κόσσοβο. Το συμβάν σημειώθηκε, όταν η κεραία του ραδιοφώνου του θωρακισμένου οχήματος του θύματος ήρθε σε επαφή με καλώδια υψηλής τάσης.

Πληροφορίες για συμμετοχή Σκανδιναβών σε "εθνοκαθάρσεις"

Ενας 26χρονος Δανός, που συνελήφθη την περασμένη βδομάδα από τις αστυνομικές αρχές της χώρας του, κατηγορείται ότι διέπραξε τουλάχιστον τέσσερα φονικά στο Κόσσοβο. Ο συλληφθείς, στη διάρκεια κατάθεσής του, υποστήριξε πως το διάστημα που ήταν στο Κόσσοβο συμμετείχαν σε αποτρόπαιες ενέργειες και άλλοι Σκανδιναβοί, όπως δύο Φινλανδοί και ένας Σουηδός.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ από τη Στοκχόλμη, ο νεαρός Δανός είχε πρόσφατα καυχηθεί στη δανέζικη εφημερίδα "Εξτρα Μπλάντετ" ότι είχε σκοτώσει πάνω από 20 Αλβανούς πολίτες και μέλη του "UCK". Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται, πάντως, πως ο κατηγορούμενος είχε αποπεμφθεί από το στρατό της Δανίας, λόγω ψυχικών προβλημάτων και πως παλαιότερα είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οικονομικές συμφωνίες επιδιώκει ο Τάντιτς στην Κίνα (2009-08-20 00:00:00.0)
Παζάρια και συμφωνίες για τη νέα κυβέρνηση (2008-06-28 00:00:00.0)
Διεκδικούν διοικητικές οντότητες (2006-01-11 00:00:00.0)
Εκβιασμός από ΕΕ... (2005-01-26 00:00:00.0)
"Περίεργη" συνάντηση στελεχών αντιπολίτευσης στη... Σλοβενία (1999-07-22 00:00:00.0)
Πιέσεις για συμμετοχή στη σύνοδο του Ραμπονιγιέ (1999-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ