Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενημέρωση και ψυχαγωγία

Για να πούμε την αλήθεια μόνον τα ντοκιμαντέρ μας δίνουν μια ιδιαίτερη χαρά. Κάτι μαθαίνουμε στο κάτω κάτω. Γι' αυτό επιλέξαμε να δούμε τα εξής: Από τη ΝΕΤ στις 18.30 "Η Ελλάδα του πολιτισμού",τη σειρά που αναφέρεται στη διαδρομή του ελληνικού πολιτισμού. "Ενιπέως τέκνα" είναι η αποψινή εκπομπή που μας μεταφέρει ψηλά. Πολύ ψηλά. Είσοδος και έξοδος για τον Ολυμπο είναι η χαράδρα του Ενιπέα. Εκεί μπροστά στο Λιτόχωρο, το άρωμα και ο ήχος του αέρα, από το βουνό ή από τη θάλασσα μεταλλάσσεται συνεχώς και γίνεται μελωδία. Η μεγάλη μουσική παράδοση της πόλης εκδηλώνεται και μέσα από παιδική φιλαρμονική του Δήμου, από την κλασική κιθάρα του μοναχικού και ευαίσθητου πρώην φούρναρη Θανάση Σακελλαρίδη, αλλά και το ροκ συγκρότημα "VITA 5". Στη μικρή αυτή πόλη υπάρχει και ο δημοτικός Θίασος "Μάσκες",με μεγάλη κινητικότητα. Ακόμη είναι και ο φωτογράφος ο Μιχάλης, που έξω από τη ρουτίνα του μαγαζιού του αρέσκεται να "παίζει" με το πορτρέτο και με τα χρώματα πάνω στις σαπουνόφουσκες...

Τώρα όσοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τηλεόραση το πρωί, στις 9.30, από τη ΝΕΤ πάντα, θα παρουσιαστεί από την εκπομπή "Παλαιοντολογία - απολιθώματα" η 1η εκπομπή που έχει τίτλο "Περί παλαιοντολογίας".Η παλαιοντολογία υποστηρίζει την εξέλιξη των ειδών όπως τη διατύπωσαν ο Μπιφόν, ο Λαμάρκ, ο Δαρβίνος και άλλοι. Είναι η επιστήμη που ασχολείται με τα ζώα και τα φυτά του παρελθόντος. Σκηνοθεσία Οδυσσέας Κωστελέτος.

Αμέσως μετά, στις 10.00, "Αρχαιολογικές ξεναγήσεις" σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση. Ο τηλεοπτικός φακός μάς ξεναγεί σε δυο μεγάλες ελληνικές αποικίες της Αιγιακής Θράκης, τη Μαρωνεία και τη Μεσημβρία, όπου οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα. Στη Μαρωνεία αποκαλύφθηκε ένα θαυμάσιο θέατρο του 3ου αιώνα, όπου σώζονται τρεις σειρές ειδωλίων. Το θέατρο αυτό είχε χωρητικότητα 2.500 θεατών. Στην περιοχή της Μεσημβρίας ο αρχαιολόγος Ανδρέας Βαβρίτσας ανακάλυψε ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο και ένα ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα. Τα ευρήματα από ανασκαφές (επιτύμβιες στήλες, κεραμικά έργα, κοσμήματα και όπλα) εκτίθενται στο Μουσείο Κομοτηνής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ