Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Πιο τοκογλυφικά τα... ληστρικά επιτόκια

Αυξάνονται κατά μία μονάδα τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια της Τράπεζας

Την αύξηση των ήδη υψηλών επιτοκίων στα καταναλωτικά της δάνεια ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ. Η αύξηση είναι τουλάχιστον κατά μία μονάδα και όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: το ανοιχτό δάνειο σε 22%, το προσωπικό δάνειο σε δραχμές 22% και σε ΕΥΡΩ 13% με σταθερό επιτόκιο και 14% με κυμαινόμενο επιτόκιο. Τέλος, το δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου για την απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου αυξάνει στο 18%.

Στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο όμιλος Λάτση, με ειρωνική διάθεση αναφέρεται ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά μία μονάδα κινείται στο πνεύμα των μέτρων της Τράπεζας της Ελλάδας για τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης... Ο πραγματικός βέβαια στόχος του ομίλου είναι να συνεχιστεί αδιάλειπτα η συνέχιση της κερδοφορίας της Τράπεζας σύμφωνα με τους αρχικούς προγραμματισμούς, κέρδη που μπορεί να εξασφαλιστούν μόνο μέσα από την επιβάρυνση των καταναλωτών. Οι τελευταίοι καλούνται να πληρώσουν τις οποίες επιβαρύνσεις προκύψουν για την Τράπεζα, είτε από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για τον περιορισμό των χορηγήσεων δανείων, είτε από τα τεράστια κεφάλαια που δαπανήθηκαν προκειμένου ν' αποκτηθεί η Εργασίας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Τράπεζας Ελλάδας, όποιο πιστωτικό ίδρυμα μέχρι το τέλος του 1999 χορηγήσει καταναλωτικά δάνεια πέραν ενός καθορισμένου ύψους, θα είναι υποχρεωμένο να καταθέτει άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας ποσό ίσο με την υπέρβαση. Οι τράπεζες από τη μεριά τους αντί να εφαρμόσουν τις αποφάσεις αυτές, αυξάνουν τα επιτόκια των δανείων τους, ώστε να καλύψουν το κόστος των άτοκων καταθέσεων στην Τράπεζα Ελλάδας. Πρώτος διδάξας τέτοιων μορφών παράκαμψης των μέτρων της κεντρικής τράπεζας είναι ο όμιλος της Τράπεζας Πίστεως, ο οποίος αντιδρώντας πριν από τρία περίπου χρόνια σε αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα είχε προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων.

Η απόφαση της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ, εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες "μπορεί να έρχεται σε μια περίοδο που όλοι αναμένουν πτώση των επιτοκίων, αλλά είναι πιθανό να αποτελέσουν τον προπομπό για αντίστοιχες κινήσεις και από άλλες εμπορικές τράπεζες". Πάντως τα επιτόκια των καταναλωτικών δάνειων της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ - όχι μόνο αυτά που ανακοίνωσε χτες αλλά και αυτά που ίσχυαν πριν την αύξηση - είναι καθαρά ληστρικά. Σχεδόν παρόμοια εικόνα υπάρχει και στις άλλες τράπεζες, κάτι που εξηγεί την πολύ μεγάλη κερδοφορία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με πληθωρισμό 2,1% τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα 10 και πλέον φορές υψηλότερα από τον επίσημο πληθωρισμό. Πρόκειται ασφαλώς για τις πιο επαχθείς μορφές νομιμοποιημένης ληστείας τις οποίες υφίστανται οι εργαζόμενοι, αλλά και οι μικροί επαγγελματίες οι οποίοι εξαναγκάζονται να συνάπτουν τραπεζικά δάνεια με υπέρογκους τόκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ