Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Καταργείστε το στην πράξη

Η παράταξη έχει καταγγείλει εξαρχής την κατάπτυστη συμφωνία, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αγωνιστικά και ποικιλόμορφα στην εφαρμογή της

Η προσπάθεια εξευτελισμού του αιτήματος για 35ωρη απασχόληση,δεν είναι καινούρια για τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αντίθετα έχει μπει σε λειτουργία από την πρώτη στιγμή που το αίτημα αυτό συζητήθηκε στα συνδικαλιστικά όργανα. Αυτή τη στιγμή, η ΠΑΣΚΕ στην ΟΤΟΕ, η οποία συνεργάστηκε με την παράταξη του Α. Πουλαρίκα,για να περάσει το ψευδεπίγραφο 35ωρο στις τράπεζες, φαίνεται να "πρωταγωνιστεί" στον τομέα αυτό, προτείνοντας μάλιστα την κατάπτυστη συμφωνία της σαν "μοντέλο" γενικότερης εφαρμογής του 35ωρου!!!

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών,από την πλευρά της, είχε έγκαιρα καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας και τη συμφωνία για το "35ωρο", προβάλλοντας την απαίτηση για "35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο",από τις 8πμ μέχρι τις 3μμ και καλώντας τους τραπεζοϋπαλλήλους να ακυρώσουν στην πράξη την απαράδεκτη συμφωνία που τους επιβάλλουν. Στα πλαίσια αυτά, πάρθηκε η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών των εργαζομένων, οι οποίοι αντιτίθενται σ' αυτό το δήθεν 35ωρο, προσπάθεια που συνεχίζεται.

Αμέσως πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου ωραρίου, η παράταξη επανήλθε στο θέμα με επιστολή του στελέχους της Α. Αντύπα,μέλους των διοικήσεων της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ.Στην επιστολή τονιζόταν ότι: "Η ΕΣΑΚ είχε από την αρχή καταγγείλει αυτήν την απαράδεκτη σύμβαση. Την καταψήφισε μαζί με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Με πρωτοβουλία μελών και στελεχών της παράταξης έχουν μαζευτεί πάνω από 1.500 υπογραφές που καταγγέλλουν τη σύμβαση ντροπής. Η ΕΣΑΚ κάλεσε και καλεί και σήμερα τους εργαζόμενους στις Τράπεζες να απορρίψουν και να καταργήσουν στην πράξη αυτή τη σύμβαση. Καλεί όλους συναδέλφους στα πιλοτικά καταστήματα να δηλώσουν όλοι ως ωράριο εργασίας 8πμ με 3μμ".

Πρόσθετε επίσης, ότι: "Καταγγέλλουμε το 35ωρο -"μαϊμού" γιατί πέραν των άλλων ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε κάθε μορφή ελαστικότητας (διευθέτηση του χρόνου εργασίας, βάρδιες, μερική απασχόληση).Θα παλέψουμε για τη γενικευμένη εφαρμογή 35 ωρών εργασίας τη βδομάδα, Δευτέρα - Παρασκευή, 8πμ- 3μμ.Ο στόχος των 35 ωρών, μαζί και με άλλα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, είναι σε προτεραιότητα για το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ)".

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών,απαντούσε έτσι και στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, της οποίας ο πρόεδρος Δ. Κουσελάς,δήλωνε ότι "κανείς δεν είναι σε θέση να κερδίσει 35ωρο - 7ωρο σε πενθήμερη βάση"! Μια επιπλέον αποκαλυπτική δήλωση και για το είδος του "35ωρου" που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή δοκιμαστικά στις τράπεζες.

Στην ίδια επιστολή, ο Α. Αντύπας,υπογράμμιζε τις τεράστιες ευθύνες των πλειοψηφιών ΟΤΟΕ - ΓΣΕΕ,οι οποίες αντί να παλεύουν για νομοθετικά κατοχυρωμένη μείωση των ωρών εργασίας και αύξηση των αποδοχών, επιχειρούν να εφαρμόσουν τον αντεργατικό νόμο 2639/98.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ