Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10

Κόντρα στη νέα (α)ταξία

Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Γιουγκοσλαβία

Του Γ. Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Την περασμένη Πέμπτη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", φορείς και οργανώσεις τιμήσαμε, για άλλη μια φορά, στον ιστορικό Βράχο της Ακρόπολης τα 54 χρόνια μνήμης από την πυρηνική καταστροφή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Και αυτή τη φορά η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς στο έγκλημα εκείνο έρχεται να προστεθεί η πυραυλική καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας. Εχουμε ακόμη στ' αυτιά μας τον ορυμαγδό από τους βομβαρδισμούς. Εχουμε στα μάτια μας τις φριχτές εικόνες των διαμελισμένων παιδιών, των σκοτωμένων πολιτών, των ακρωτηριασμένων. Εχουμε μπροστά στα μάτια μας την κόλαση των ισοπεδωμένων περιοχών.

Η πυρηνική καταστροφή τότε και τα πρόσφατα γεγονότα της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας σηματοδοτούν την άγρια επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και της μονοκρατορικής αντίληψης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από πενήντα τέσσερα χρόνια από τότε που η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι εξαφανίστηκαν σε κλάσματα δευτερολέπτου, οι νέες ΝΑΤΟικές βόμβες, με περίβλημα απενεργοποιημένου ουρανίου δε σκόρπισαν μόνο το θάνατο και την καταστροφή στη Γιουγκοσλαβία, αλλά μαζί με τις διοξίνες και τις άλλες τοξικές ουσίες θα μεταφέρουν την καταστρεπτική τους επίδραση στο ευρύτερο χώρο και το χρόνο. Στους παλιούς "Χιμπακούσα", τους χτυπημένους από την ακτινοβολία στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έρχονται να προστεθούν τα νέα θύματα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα παρουσιάσουν γενετικές βλάβες, παραμορφώσεις και τερατογενέσεις, όπως εξακολουθεί να γίνεται και μετά τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

Το ΚΚΕ με την πολύχρονη πείρα και τους αγώνες του και η ΕΕΔΥΕ με τη φιλειρηνική παράδοση είχαν προειδοποιήσει από χρόνια γι' αυτές τις κακοήθεις και φασίζουσες μεταλλάξεις του ιμπεριαλισμού και για την κυνικότητα και την απανθρωπιά του μητροπολιτικού κέντρου της "νέας τάξης". Και ήταν εδώ, σ' αυτή τη χώρα που η ΝΑΤΟική πυραυλική επιδρομή συνάντησε την αποφασιστική αντίσταση των φιλειρηνικών δυνάμεων του λαού μας, σε αντίθεση με τους οσφυοκάμπτες υπάκουους των "διευκολύνσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ