Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΠΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Τίμησαν τον καπετάν Λεμονιά

Σειρά τιμητικών εκδηλώσεων για τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 διοργανώνει ο Δήμος Λάμπης στο Νομό Ρεθύμνου. Σε όσα χωριά του δήμου αντιστασιακοί πρόσφεραν τη ζωή τους στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες θα καθιερωθούν επετειακές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια του δήμου όχι μόνο να τιμηθούν οι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, αλλά και να γνωρίσουν οι νέοι τη λαμπρή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης.

Πρώτη εκδήλωση στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας ήταν το μνημόσυνο που έγινε για τον Νίκο Παπαδάκη,τον θρυλικό καπετάν Λεμονιά,στη γενέτειρά του τις Καρίνες Αγ. Βασιλείου. Ο καπετάν Λεμονιάς υπήρξε από τις ηρωικότερες μορφές της Εθνικής Αντίστασης, πολέμησε τους Γερμανούς φασίστες και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Τον θρυλικό καπετάνιο του 44ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Ρεθύμνου δολοφόνησαν φασιστικά στοιχεία μετά την απελευθέρωση στη θέση Σαραζίνα του Αγ. Βασιλείου. Οι δολοφόνοι όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά ενσωματώθηκαν στον κορμό της Δεξιάς.

Κάθε χρόνο λοιπόν, στις 6 Αυγούστου, θα γίνεται από το Δήμο Λάμπης εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Παπαδάκη και των άλλων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Η αρχή έγινε την προηγούμενη Παρασκευή με μια σεμνή τελετή, έτσι όπως άξιζε στην προσωπικότητα, το ήθος και την αγωνιστική προσφορά προς την πατρίδα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ. Για τον Νίκο Παπαδάκη μίλησαν ο Μ. Δουλγεράκης, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ρεθύμνου καπετάνιος του ΕΛΑΣ Αλ. Μαθιουδάκης και ο Σπ. Διλιντάς, εκ μέρους του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ.

Στεφάνια κατέθεσαν ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ρεθύμνου Μ. Λουκάκης, ο νομάρχης Ρεθύμνου Μ. Λίτινας, ο δήμαρχος Λάμπης Μ. Απανωμεριτάκης, εκπρόσωποι της 5ης Μεραρχίας, της Αστυνομίας, πολιτικών αρχών και κομμάτων και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μ. Μαθιουδάκης. Επίσης παρευρέθηκαν ο πρώην νομάρχης Γ. Φωτάκης, συγχωριανοί του καπετάν Λεμονιά και συναγωνιστές του από την επαρχία Αγ. Βασιλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ