Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" ο ιστορικός Γιώργης Ζωίδης

"Εφυγε" χτες ο παλαίμαχος κομμουνιστής και εξαίρετος ιστορικός και φιλόλογος Γ. Ζωίδης με πλούσια προσφορά και έργο στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή Γιώργη Ζωίδη και σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

"Ο σύντροφος Γιώργης Ζωίδης από νεαρή ηλικία ανέπτυξε δράση συμμετέχοντας στον αγώνα κατά της Μεταξικής δικτατορίας. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης στην Ηπειρο, ενώ συμμετείχε ενεργά στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ως πολιτικός πρόσφυγας, αλλά και ως ιστορικός ανέπτυξε πλούσια δράση, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην ελληνική μόρφωση και πατριωτική διαπαιδαγώγηση των Ελληνόπουλων της προσφυγιάς. Διατέλεσε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών Προσφύγων και γραμματέας της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Ελλάδας. Παράλληλα ανέπτυξε πλούσια διεθνή δράση, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων σε πολλά συνέδρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών, της Εταιρείας της Παγκόσμιας Ιστορίας και της Εταιρείας Σπουδών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος.

Ηταν επίσης μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων και της Διεθνούς Επιτροπής Αουσβιτς.

Ο Γ. Ζωίδης μέχρι το τέλος της ζωής του στάθηκε πιστός στην υπόθεση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.

Η ΚΕ του ΚΚΕ συλλυπείται θερμά την οικογένεια του συντρόφου Γιώργη".

Ζωή δοσμένη στο κίνημα και στο Κόμμα

Ο σύντροφος Γ. Ζωίδης γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Αρίστη Ζαγορίου της Ηπείρου και υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΕΑΜ στην περιοχή και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηπείρου. Στη συνέχεια πάλεψε μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού και μετά την υποχώρηση πέρασε στη Ρουμανία και στη συνέχεια στην Ουγγαρία. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της "Επιτροπής για τη Βοήθεια του Παιδιού", με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη, την Ελλη Αλεξίου και άλλους, που είχε τη φροντίδα για τα Ελληνόπουλα, που κυνηγημένα από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς βρήκαν προστασία στις φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες.

Μεγάλη ήταν η προσφορά του, με πλούσιο συγγραφικό και ιστορικό έργο. Επιμελήθηκε αναγνωστικά για τα παιδιά της πολιτικής προσφυγιάς και πολλά βιβλία, ενδεικτικά αναφέρουμε: "Η Ελλάδα και οι Βόρειοι γείτονές της", "Πατροπαράδοτη φιλία", "Δοκίμιο Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης", "Η ιστορία της επανάστασης του 1821" και πολλά άλλα.

Ηταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ, που διατέλεσε και επικεφαλής για ένα διάστημα, ενώ συμμετείχε σε όλες τις συλλογικές εργασίες του.

  • Η κηδεία του αξέχαστου συντρόφου θα γίνει σήμερα στις 6.00 μμ από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Θανάσης Τσούλιας (2019-08-01 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (2016-04-14 00:00:00.0)
Θάνατος αγωνιστή (2012-03-20 00:00:00.0)
Θάνατος αγωνιστή (2011-06-24 00:00:00.0)
Ο δάσκαλος της προσφυγιάς (2003-12-07 00:00:00.0)
Πώς να τον ξεχάσεις; (2000-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ