Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ιστορία δύο Κάστρων

Στα ενετικά κάστρα της Γραμβούσας και της Σούδας του νομού Χανίων εστιάζει η έκθεση "Κάστρων Περίπλους: Κρήτη, Νομός Χανίων", που άνοιξε τις πύλες της στις 30 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του προγράμματος "Κάστρων Περίπλους", που υλοποιείται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την ανάδειξη της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στην Κύπρο και την προβολή των μνημείων με φρουριακό χαρακτήρα.Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται μελέτες ανάδειξης και επισκεψιμότητας των μνημείων, με τη συνεργασία των κατά τόπους αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Η έκθεση στα Χανιά περιλαμβάνει υλικό των αρχιτεκτονικών μελετών που αφορούν στα δύο κάστρα με φωτογραφική, σχεδιαστική και ιστορική - αρχαιολογική τεκμηρίωση, καθώς και προτάσεις για την ανάδειξη και λειτουργικότητα των μνημείων με βελτίωση των υποδομών τους. Επίσης, παρουσιάζονται σχέδια αποτυπώσεων από τις τοπογραφικές μελέτες των κάστρων και οι προτάσεις για το φωτισμό και την ασφάλεια των μνημείων.

Σημειώνεται ότι τα κάστρα της Γραμβούσας και της Σούδας αποτελούν εξαιρετικά δείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα,αλλά και ιδιαίτερα σημαντικοί σταθμοί στις ιστορικές και εμπορικές διαδρομές της Μεσογείου.Ετσι, βρίσκονται στο κέντρο του πολιτιστικού - τουριστικού δικτύου των κάστρων στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ