Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ελιγμός "διάσωσης" του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Η χώρα μαστίζεται από μία σφοδρότατη οικονομική κρίση και που δεν προβλέπεται ότι μπορεί να την ξεπεράσει παρά τα πρόσφατα δάνεια του ΔΝΤ. Κοινωνικά αποσυνθέτεται παντελώς, πολιτικά οι θύελλες έχουν ξεσπάσει, ενώ μία ακόμα αποσχιστική ενέργεια χτυπάει το νότιο υπογάστριο της χώρας, σε μια υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή του νότιου Καυκάσου, το Νταγκεστάν.Ωστόσο ο "αγαπημένος" της Δύσης, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είχε και πάλι τη λύση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του...

Την αλλαγή του πρωθυπουργού σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Σεργκέι Στεπάσιν μετά τη θυελλώδη απόλυση του τέως πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ.Τα χτεσινά σχόλια όλων των ρωσικών εφημερίδων είναι πολύ χαρακτηριστικά για τη "δημοκρατία τύπου Γιέλτσιν" και τα πραγματικά κίνητρα αυτής της αιφνιδιαστικής "αλλαγής φρουράς" στην πρωθυπουργία, που αποφάσισε τη Δευτέρα. Ολοι ομοφωνούν στο ότι πρόκειται σαφώς για έναν ελιγμό διάσωσης του Ρώσου Προέδρου ενόψει των προεδρικών εκλογών. "Απελύθη λόγω οικογενειακών προβλημάτων", ήταν ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας "Σεβόντνια", που προβάλλει το σενάριο ότι ο διορισμός του Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωθυπουργία έγινε γιατί θεωρείται ως ο πλέον κατάλληλος για να προστατεύσει το στενό περιβάλλον, την "οικογένεια" του Γιέλτσιν, όπως το αποκαλούν στο Κρεμλίνο. Ο φόβος που διακατέχει τον Γιέλτσιν και τους παρατρεχάμενούς του - μεταξύ των οποίων και η κόρη του Τατιάνα - είναι η προοπτική μετά τη λήξη της θητείας να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες.

Το ερώτημα που παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναπάντητο είναι για ποιο λόγο ο Στεπάσιν αποπέμφθηκε, ενώ δεν είχε κάνει το παραμικρό κατά του Γιέλτσιν. Κατά την οικονομική "Κομερσάντ", ο λόγος του "αποκεφαλισμού" του Στεπάσιν και της αντικατάστασής του με τον Πούτιν πρέπει να αναζητηθεί στη συμμαχία που συνέπηξαν ο αντίπαλος του Γιέλτσιν και δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ με το κόμμα των περιφερειακών ηγετών "Ολη η Ρωσία" την περασμένη Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ