Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Αμετάβλητα συγκεχυμένη κατάσταση

ΜΟΣΧΑ - ΓΚΡΟΖΝΙ - ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ. -

Το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο, δηλαδή έκρυθμο και συγκεχυμένο. Από τη μία οι ισλαμιστές να ανακηρύσσουν την "ανεξαρτησία" της νότιας αυτής ρωσικής επαρχίας και από την άλλη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Ανατόλι Κβασνίν που εμφανίζεται αισιόδοξος για τον έλεγχο της κατάστασης.

Πάντως, στο πεδίο των συγκρούσεων μπήκε εντελώς αναίτια και αναπάντεχα η Γεωργία, καθώς στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου SU-25 έπληξε παραμεθόρια περιοχή της Γεωργίας με το Νταγκεστάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο ή, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, τρεις άνθρωποι, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των γεωργιανών μεθοριακών φρουρών. Η Ρωσία, πάντως, αρνείται κάθε ευθύνη για το επεισόδιο, ενώ ο Γεωργιανός πρόεδρος Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε, που καταδίκασε την επίθεση, με επιστολή του στον Ρώσο Πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν,ζήτησε να λάβει μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

Και όλ' αυτά τη στιγμή, που, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρξαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι ισλαμιστές αντάρτες εξακολουθούν να κατέχουν αρκετά χωριά στη μεθοριακή ζώνη με την Τσετσενία, και δυνάμεις από τη Ρωσία και το Νταγκεστάν έχουν καταλάβει οχυρές θέσεις, για να εμποδίσουν περαιτέρω προέλασή τους στο εσωτερικό της χώρας.

Ετσι το σκηνικό διαμορφώνεται άκρως αντιφατικό, καθώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ρωσικός στρατός εμφανίζεται να έχει καταφέρει να ελέγξει ως ένα βαθμό την κατάσταση με την επανακατάληψη δύο χωριών, αλλά και τη σταδιακή προώθηση όλων των μονάδων του ρωσικού Στρατού, που έχουν σπεύσει στην περιοχή. Αυτή την εικόνα μετέφερε και ο Κβασνίν στον νέο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρωινής συνάντησης που είχαν οι δύο άντρες. "Η κατάσταση έχει αλλάξει. Μπορεί να ελεγχθεί", δήλωσε ο Κβασνίν κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο "Ιντερφαξ".

Από την άλλη πλευρά, μια ισλαμική οργάνωση στη ρωσική επαρχία του Νταγκεστάν προχώρησε στη διακήρυξη της "ανεξαρτησίας" της περιοχής, καθώς κλιμακώνεται η κρίση, που για τη Ρωσία είναι η σοβαρότερη μετά τον πόλεμο στην Τσετσενία, το 1996. Η διακήρυξη του ισλαμικού συμβουλίου του Νταγκεστάν, του λεγόμενου Σούρα, για την ανεξαρτησία της περιοχής δόθηκε στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι και οι "εκπρόσωποί του Σούρα" δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι το συμβούλιο συνήλθε στην περιοχή Μπότλικ του Νταγκεστάν, το οποίο ελέγχεται από τους ισλαμιστές αντάρτες εδώ και τέσσερις ημέρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις στο "Ρόιτερ" της εκπροσώπου της Αστυνομίας του Νταγκεστάν, Αντζελα Μαρτιρόσοβα, οι ισλαμιστές μπήκαν στο χωριό Τόντο, δύο χλμ. από το Μπότλικ, που είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη στην ορεινή αυτή περιοχή και επί τέσσερις ημέρες έχει γίνει θέατρο συγκρούσεων των ανταρτών με τις ρωσικές δυνάμεις παρ' όλο που ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις θέσεις τους. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι δύο Ρώσοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν και δύο ελικόπτερα καταστράφηκαν, όταν οι αντάρτες έβαλαν εναντίον ενός αεροδρομίου, το περασμένο 24ωρο, ενώ πρόσθεσε ότι χτες το πρωί σκοτώθηκαν τέσσερις ισλαμιστές όταν ελικόπτερο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ