Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηνύματα από τις... χονδρικές τιμές

Ασχημα μπορεί να αποδειχτούν το επόμενο διάστημα τα μαντάτα από την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών στη χονδρική, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα η πτωτική τάση του δείκτη δείχνει ν' ανατράπηκε σε σημαντικό βαθμό τον Ιούνη. Τον Ιούνη οι χονδρικές τιμές σημείωσαν, σε σχέση με το Μάη, μείωση μόλις 0,4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν 0,9%. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τμήμα των συνεπειών από την επιβράδυνση των μειώσεων στις τιμές χονδρικής, το είδαμε τον Ιούλη με τον πληθωρισμό, ο οποίος στην πραγματικότητα παρέμεινε στάσιμος στο 2,1%, ωστόσο η πείρα δείχνει ότι οι επιπτώσεις των χονδρικών τιμών στον τιμάριθμο σημειώνονται και μετά από ένα τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά το εξάμηνο Γενάρη-Ιούνη, οι τιμές του δείκτη σημείωσαν αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 4,3% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ειδικά για τον Ιούνη, οι επιμέρους κατηγορίες του δείκτη παρουσίασαν την εξής εικόνα: Οι χονδρικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 13,5%, ενώ στα προϊόντα αλιείας παρατηρήθηκε αύξηση 19,7%. Στην κατηγορία τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανίας οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν 0,4%, ενώ ανεπαίσθητη αύξηση παρατηρήθηκε στα εισαγόμενα προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ