Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα μέτρα υπάρχουν, πάντως, στα χαρτιά...

Αυτά είναι τα απαραίτητα μέτρα, που θα 'πρεπε να παίρνονται στη χώρα μας κατά τις μέρες του καύσωνα, έτσι ώστε να προστατεύεται η υγεία των ανθρώπων, που εργάζονται εκτεθειμένοι κάτω απ' τον ήλιο. Τα μέτρα αυτά μπορεί να παραβιάζονται κατ' εξακολούθηση, ωστόσο, όλοι οι εργαζόμενοι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνούν πως είναι κατακτήσεις και δικαιώματά τους και αφορούν:

  • Τεχνικά μέτρα για τη βελτίωση των κτιρίων, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού παραγωγής για προστασία των χώρων εργασίας και περιορισμό της επιβάρυνσης από συγκεκριμένες παραγωγικές διαδικασίες.
  • Τεχνικά μέτρα για την προφύλαξη υπαίθριων εργασιών.
  • Οργανωτικά μέτρα (διαλείμματα, εναλλαγή εργαζομένων, μετάθεση ωραρίου ορισμένων εργασιών, ή συντόμευσή του κλπ.).
  • Δημιουργία προϋποθέσεων για ανακούφιση των εργαζομένων, που, παρά τη λήψη των προηγούμενων μέτρων, επιβαρύνονται υπερβολικά (κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή δροσερού νερού κλπ.).
  • Προφύλαξη των εργαζομένων με ιδιαίτερη ευαισθησία στην έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και παροχή των πρώτων βοηθειών.
  • Ενέργειες ενημέρωσης των εργαζομένων για το πρόβλημα της θερμικής καταπόνησης και μέτρα για τον περιορισμό του και ατομική προφύλαξη.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και δουλεύουν σε χώρους μη κλιματιζόμενους, με μεγάλη θερμοκρασία και βαριά εργασία, πρέπει να απέχουν από την εργασία τους, όσο διαρκεί ο καύσωνας. Η ένταξη στην κατηγορία υψηλού κινδύνου γίνεται από το γιατρό εργασίας και όπου δεν υπάρχει με την προσκόμιση από τον εργαζόμενο ιατρικής βεβαίωσης. Στους παραπάνω χώρους εργασίας, να γίνονται τακτικά διαλείμματα (ανά ώρα) σε χώρους κλιματιζόμενους. Τις μεσημεριανές ώρες, θα πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες σε ανοιχτούς χώρους και εκτεθειμένους στον ήλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ