Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Τους εξοντώνουν με τα ευρωπρόστιμα στο γάλα

Μόνο για το Νομό Σερρών η "τιμωρία" για την υπέρβαση της ποσόστωσης είναι 236 εκατ. δραχμές!

Εντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι της περιοχής των Σερρών, εξαιτίας του βαρύτατου ευρωπροστίμου που επιβάλλει για άλλη μια χρονιά η ΕΕ, επειδή οι ελληνικές αγελάδες την εμπορική περίοδο 1998/99 έβγαλαν παραπάνω γάλα από την εξευτελιστική ποσόστωση που έχουν ορίσει τα επιτελεία των Βρυξελλών.

Ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το αγελαδινό γάλα επιβάλλει στους Ελληνες παραγωγούς να πληρώσουν φέτος ευρωπρόστιμο ύψους 2,6 δισ. δραχμών, επειδή έγινε υπέρβαση της εθνικής ποσόστωσης (629.000 τόνοι) κατά 23.000 τόνους. Και το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι αγελαδοτρόφοι πληρώνουν ευρωπρόστιμο, ενώ η χώρα μας είναι ελλειμματική σε γάλα (οι ανάγκες ξεπερνούν το 1.100.000 τόνους) και εξαναγκάζεται σε αθρόες εισαγωγές από τις βόρειες χώρες της ΕΕ.

Στο Νομό Σερρών οι αγελάδες έκαναν 8.193 τόνους γάλα πάνω από τη νομαρχιακή ποσόστωση (44.062 τόνοι) και αυτό έχει ως συνέπεια οι 1.139 παραγωγοί του νομού να πρέπει να πληρώσουν εξοντωτικές χρηματικές "ποινές" στην ΕΕ, που το συνολικό τους ύψος φτάνει τα 236,6 εκατ. δραχμές. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε μείωση της, έτσι κι αλλιώς χαμηλής, εμπορικής τιμής στο αγελαδινό γάλα κατά 32 δραχμές το κιλό. Και τα χρήματα αυτά θα τα παρακρατήσουν για λογαριασμό της ΕΕ οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες γάλακτος που παρέλαβαν το προϊόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του Νομού Σερρών πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος των Νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Λάρισας και Πέλλης που καλούνται επίσης να πληρώσουν "ακριβά" τις ολέθριες "πατέντες" της ΕΕ και ακολουθούν οι παραγωγοί των υπόλοιπων περιοχών της χώρας. Ειδικότερα για το Νομό Θεσσαλονίκης το πρόστιμο είναι 816 εκατ. δραχμές, για το Νομό Κιλκίς 274 εκατ. δραχμές και για το Νομό Λάρισας 257 εκατ. δραχμές.

Για τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος στο Νομό Σερρών ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Είναι οργισμένοι από την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, αφού βλέπουν στην πράξη ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, τους "τσεκουρώνουν" σκόπιμα. Κι αυτό το κάνουν ώστε να τους εξαναγκάσουν να κλείσουν τις μονάδες τους, σε όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των βιομηχανικών επιχειρήσεων παραγωγής αγελαδινού γάλακτος των βόρειων χωρών της ΕΕ. Οπως δηλώνουν παραγωγοί του Νομού Σερρών, ο μόνος δρόμος που τους μένει, προκειμένου να επιβιώσουν, είναι να αντιδράσουν δυναμικά για να ανατρέψουν τις καταστροφικές αποφάσεις και τα εξοντωτικά ευρωπρόστιμα της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ