Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Ρουσλάν απ' το Καζαχστάν

Πριν από 21 χρόνια έγινε στην Αλμα - Ατα (την πρωτεύουσα του Καζαχστάν), η Διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που είχε οργανωθεί απ' την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και την UNICEF. Σ' αυτήν τη διάσκεψη, εγκρίθηκε ο στόχος: "Υγεία για όλους έως το έτος 2000".

Χτες ήρθε - μέσω Μόσχας - η παρακάτω είδηση από το Καζαχστάν: "Ενα δεκατριάχρονο αγοράκι, που εξέπνευσε στο νοσοκομείο του Αράλσκ, στο Καζαχστάν, ήταν το πρώτο θύμα της επιδημίας βουβωνικής πανώλης, που ύστερα από 25 χρόνια έκανε την εμφάνισή της στη χώρα, μετέδωσε χτες βράδυ το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, επικαλούμενο επίσημες πηγές από την πρωτεύουσα Αλμάτι. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο μικρός Ρουσλάν Ουτσάγεφ, μολύνθηκε από τη μεταδοτική νόσο από ένα έντομο της στέπας. Επίσης, άρχισε η παρακολούθηση και ατόμων του στενού περιβάλλοντός του και όσων τον πλησίασαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα, θανατηφόρο τούτη τη φορά, της επανεμφάνισης της νόσου, τους τελευταίους τρεις μήνες στην περιοχή του Αράλσκ".

***

Τραγική σύμπτωση, θα 'λεγε κανείς. Εκεί, δηλαδή, που διακηρύχτηκε ο βασικός στόχος για την υγεία όλης της ανθρωπότητας το 2000, εκεί εμφανίζονται θανατηφόρα κρούσματα ασθενειών, που έχουν εκλείψει απ' όλη σχεδόν την ανθρωπότητα.

Ωστόσο, η επανεμφάνιση των λοιμωδών και θανατηφόρων νόσων στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες δεν είναι απλές συμπτώσεις. Είναι η συνέπεια και η κατάληξη της ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε, άλλωστε, και η ΠΟΥ απ' τον Απρίλη του 1996, τονίζοντας ότι η δραματική επανεμφάνιση των λοιμωδών νόσων οφείλεται στο γεγονός ότι "τα συστήματα υγείας ήταν κρατικά, με συνέπεια την κατάρρευση και των υπηρεσιών πρόληψης νοσημάτων, που ήταν ικανοποιητικού επιπέδου στην πρώην Σοβιετική Ενωση".

***

Κάποτε, λοιπόν, το Καζαχστάν ήταν διάσημο για το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, απ' όπου ο Γιούρι Γκαγκάριν έκανε το πρώτο μεγάλο άλμα στο Διάστημα, που σηματοδοτούσε τη φυγή του ανθρώπου προς τα μπρος.

Σήμερα, δυστυχώς, το Καζαχστάν γίνεται γνωστό από κρούσματα ασθενειών, που θυμίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, η οποία κατείχε την 1η θέση στην Ευρώπη στην εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών.

Η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων δεν πλήττει μόνο τους λαούς αυτών των χωρών. Αποτελεί υποχώρηση συνολικά απ' την πρόοδο της ανθρωπότητας, όπως δείχνουν, τόσο αποκαλυπτικά, οι δείκτες της υγείας των πληθυσμών στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ