Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Προωθούνται" οι Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Οι Ταλιμπάν, που ελέγχουν περίπου το 90% του Αφγανιστάν και έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες τρεις βδομάδες επίθεση στο βορρά της χώρας, για να καταλάβουν και το υπόλοιπο ποσοστό, ισχυρίστηκαν χτες ότι κατήγαγαν "νίκες" και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τρεις πόλεις στρατηγικής σημασίας, σε μια από τις οποίες υπάρχει "αεροπορική βάση" του βασικού τους αντιπάλου, πολέμαρχου Αχμέντ Σαχ Μασούντ.

Με την κατάληψη του Σαράι Καουάγια, του Καλακάν και του Μπαγκράμ οι Ταλιμπάν μετέθεσαν τη γραμμή του μετώπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΙΡ που εδρεύει στο Πακιστάν, στη διάρκεια των χτεσινών μαχών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίστηκαν 24.

Στο μεταξύ, ο μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ, ηγέτης του καθεστώτος των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν, δήλωσε χτες ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να "παγώσουν" τα περιουσιακά στοιχεία των αφγανικών αερογραμμών "Αριάνα" δε θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, την παράδοση δηλαδή του Σαουδάραβα ισλαμιστή Οσάμα Μπιν Λάντεν στις αρχές της Ουάσιγκτον.

"Οι αμερικανικές κυρώσεις δε θα μας εξαναγκάσουν να παραδώσουμε τον Οσάμα", είπε ο Ομάρ.

Η διεύρυνση των αμερικανικών κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση σε αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και Αμερικανούς ιδιώτες να προβαίνουν σε κάθε είδους εμπορικές συναλλαγές με το καθεστώς της Καμπούλ.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κατηγορείται από την Ουάσιγκτον ως εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν πέρυσι στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πάνω από 200 άτομα.

Ο Ομάρ δήλωσε ακόμη ότι αν ο Μπιν Λάντεν θελήσει να εγκαταλείψει το κρησφύγετό του στο Αφγανιστάν είναι ελεύθερος να φύγει και οι Ταλιμπάν θα υποστηρίξουν την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ