Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συν ΔΝΤ και χείρα κίνει...

ΑΓΚΥΡΑ.- Με την ψήφιση της πρώτης φάσης του νόμου που θα επιτρέπει τη "διεθνή διαιτησία στα οικονομικά θέματα", τερματίστηκε χτες τα ξημερώματα η μαραθώνια συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Το αποτέλεσμα - σχολίασε το πρακτορείο "Ρόιτερς" - ίσως σημάνει την άρση της απαγόρευσης του πολιτεύεσθαι, που είχε επιβληθεί στον ισλαμιστή ηγέτη και πρώην πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν.

Εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που ο τουρκικός Τύπος προέβαλε το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση έχει "συμφωνήσει" την άρση της απαγόρευσης στον Ερμπακάν, με αντάλλαγμα οι ισλαμιστές να υποστηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά τη διεθνή διαιτησία.

Οι βουλευτές ενέκριναν το νόμο στο πρώτο στάδιο της κατάθεσής του, ύστερα από μαραθώνια ψηφοφορία, προλειαίνοντας το έδαφος και για την τελική έγκρισή του στη συνεδρίαση της Παρασκευής για το δεύτερο στάδιο. Ο νόμος περί διαιτησίας στα οικονομικά του τουρκικού κράτους αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε να υιοθετηθούν το ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει το νέο δάνειο προς την Τουρκία εντός του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση επιμένει στην άκρα προτεραιότητα να περάσουν οι συγκεκριμένες νομοθετικές τροποποιήσεις.

Η ψηφοφορία ανά παράγραφο του νέου νομοσχεδίου έδειξε πως ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερες από τις 367 ψήφους που απαιτούνται για να εγκριθεί τροποποίηση του Συντάγματος και όπως φαίνεται η υποστήριξη των ισλαμιστών της αντιπολίτευσης ήταν ουσιαστική.

Πάντως η κυβέρνηση αρνείται πως έχει έρθει σε συμφωνία με τους ισλαμιστές να αποκαταστήσει τα πολιτικά δικαιώματα του Ερμπακάν με αντάλλαγμα να ψηφίσουν το νόμο. Η κυβέρνηση ναι μεν έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εγκρίνει την κανονική νομοθεσία, αλλά για να περάσει συνταγματικές τροποποιήσεις χρειάζεται περισσότερες ψήφους, που αναγκαστικά θα πρέπει να τις αλιεύσει από τους ισλαμιστές.

Πάντως η τροποποίηση στο νόμο περί πολιτικών κομμάτων, που κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης χτες, θα επιτρέπει στον Ερμπακάν να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ο ισλαμιστής ηγέτης Ρετζάι Κουτάν ζήτησε να εγκριθεί ο περί κομμάτων νόμος πριν τη συνεδρίαση της Παρασκευής, στην οποία οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν τελεσίδικα για την περί διαιτησίας τροποποίηση του Συντάγματος.

Αυτό θα προσδώσει στο Κόμμα της Αρετής τη δυνατότητα να ελέγξει εάν όντως η κυβέρνηση θα άρει την απαγόρευση στον Ερμπακάν, προτού αποφασίσει να στηρίξει το νόμο στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Ερμπακάν είχε απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία μετά την παρέμβαση του στρατού, θεματοφύλακα του κοσμικού κράτους στην Τουρκία, που είχε κατηγορήσει τον ισλαμιστή ηγέτη πως κατά τους 12 μήνες της πρωθυπουργίας του προσπαθούσε με δόλιο τρόπο να εισαγάγει τον ισλαμικό νόμο στο κράτος.

  • Από το Βόρειο Ιράκ, στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) του Μασούντ Μπαρζάνι ζήτησε χτες από το PKK να "σταματήσει να αναμειγνύεται στο Βόρειο Ιράκ", σε μια έμμεση (αρνητική) απάντηση στην πρόταση εκεχειρίας που έκανε τη Δευτέρα το PKK.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ