Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επέστρεψε χτες από την Κούβα η μπριγάδα της ΚΝΕ

Γεμάτοι αξέχαστες εμπειρίες, δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα στην πατρίδα τους, αλλά και περίσσιο θαυμασμό για ένα λαό που αντιστέκεται και παλεύει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από τον απάνθρωπο αποκλεισμό που τους έχει επιβληθεί, επέστρεψε χτες το πρωί η μπριγάδα της ΚΝΕ από την Κούβα. Στο ανατολικό αεροδρόμιο τα μέλη της μπριγάδας υποδέχτηκε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ,με επικεφαλής τον Παναγιώτη Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

Η μπριγάδα βρέθηκε από τις 21 Ιούλη στην Κούβα και μαζί με νέους από τις οργανώσεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας και της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας βοήθησαν στο χτίσιμο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ματάνσα,η ανέγερση του οποίου είχε διακοπεί λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

"Αυτό που ζήσαμε στην Κούβα ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον κουβανικό λαό, να ζήσουμε από κοντά τα προβλήματά του, αλλά και την προσπάθεια υπεράσπισης της επανάστασης και του σοσιαλισμού στη χώρα", μας είπε ο Κύριλλος Παπασταύρου,μέλος του ΚΣ και επικεφαλής της αποστολής. Και συνέχισε: "Το μήνυμα που τους μεταφέραμε είναι ότι η Κούβα δεν είναι μόνη της, ο κουβανικός λαός δεν είναι μόνος του. Κάθε δείγμα αλληλεγγύης είναι κάτι που τους δίνει δύναμη να συνεχίζουν να υπερασπίζονται το σοσιαλισμό και την επανάσταση στη χώρα τους.Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, δυσκολίες, σημαντικές ελλείψεις λόγω του εμπάργκο, που όμως αντιμετωπίζουν με τρόπο αποφασιστικό. Παλεύουν". Οσο για το πώς τους αντιμετώπισαν οι ανυπότακτοι Κουβανοί; "Ο κουβανικός λαός χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από τη ζεστή φιλοξενία του. Δε νιώσαμε ποτέ σαν ξένοι. Νιώσαμε πραγματικά αυτό που και οι ίδιοι μας λέγανε ότι να "νιώθετε σαν στο σπίτι σας"", σημείωσε ο Κυρ. Παπασταύρου.

Στη συνέχεια ο Νίκος Μαρουσάκης,μέλος της αποστολής, μας είπε: "Από τις συζητήσεις που κάναμε με όλους τους Κουβανούς ήταν ότι είναι ένας λαός που παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνεχίζει να αγωνίζεται. Δεν το βάζουν κάτω. Εμείς με τη σειρά μας γυρίζουμε πίσω με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα στη χώρα μας".

"Μας ενθουσίασε ιδιαίτερα η ζεστασιά του κουβανικού λαού, η στήριξη στο σοσιαλισμό και την επανάσταση, η σιγουριά τους ότι η Κούβα θα κρατήσει. Αυτό έδωσε μεγάλο κουράγιο και σε μας", συμπλήρωσε ο Βασίλης Λιόσης,μέλος της αποστολής.

"Το πιο σημαντικό για μένα ήταν η επαφή με τον κουβανικό λαό, ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται, δουλεύει, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή λόγω του εμπάργκο. Και βέβαια το ασταμάτητο κέφι και μεράκι που έχει αυτός ο λαός παρ' όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει", μας είπε και ο Χάρης Βουρδουμπάς.Στην αποστολή συμμετείχε επίσης ο Αρης Λευκαδίτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο δρόμο της διεθνιστικής αλληλεγγύης (2009-08-04 00:00:00.0)
Με κέφι στη δουλειά (2008-08-02 00:00:00.0)
Εμπρακτη αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας (1999-07-15 00:00:00.0)
Για ένα Ιατρικό Κέντρο στην Κούβα (1999-07-10 00:00:00.0)
Στην Ελλάδα αντιπροσωπεία της ΚΝ Κούβας (1996-12-17 00:00:00.0)
Με το δικό τους πείσμα και την αλληλεγγύη μας (1995-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ