Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εικόνα "δραστήριας διεκδίκησης"

Κάτω από την πίεση των ίδιων των πραγμάτων και για να δημιουργήσει εικόνα "δραστήριας διεκδίκησης", ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος,αποφάσισε να καλέσει, εντός των ημερών, σε σύσκεψη τους επικεφαλής των παρατάξεων, ως τον πρόδρομο έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σκοπός των κινήσεων αυτών του δημάρχου είναι να μεθοδευτούν οι αντιδράσεις στην άδικη για τη Θεσσαλονίκη κατανομή των κονδυλίων του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μάλιστα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι πρόκειται να αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι, ενώ η Θεσσαλονίκη διαθέτει το 1/25 του πληθυσμού της χώρας, παίρνει με τη σχετική διευθέτηση του υπουργείου το 1/250 των κονδυλίων που διατίθενται.

Να τονιστεί ότι το πρόγραμμα ΕΠΤΑ είναι πενταετές και το ολικό ύψος του σχετικού κονδυλίου ανέρχεται σε 1 τρισεκατομμύριο δραχμές. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελούν όμως μόνο ένα μικρό μέρος των παρακρατημένων από την κεντρική εξουσία πόρων της ΤΑ, χωρίς να ληφτούν υπόψη τα μεγάλα ποσά που θα εισπραχθούν από τους θεσμοθετημένους πόρους στη διάρκεια της πενταετίας που καλύπτει το πρόγραμμα και που θα παρακρατηθούν με το γνωστό τρόπο από την κεντρική εξουσία. Στο πρώτο στάδιο θα αποδοθούν στους ΟΤΑ 152 δισεκατομμύρια δραχμές, με κριτήρια που μόνο η κυβέρνηση γνωρίζει...

Το μείζον πρόβλημα συνεπώς για όλη την ΤΑ και όχι μόνο για το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι "η ενεργοποίηση των δημοτών και η συμμετοχή τους στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής", τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα" Αγάπιος Σαχίνης.

Μόνο με την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση εντολοδόχο της κεντρικής εξουσίας, χωρίς πόρους και όμηρο στις διαθέσεις και τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την απόδοση στην ΤΑ όλων των εισπραχθέντων πόρων για το σκοπό αυτό και την οικονομική αυτονομία των δήμων και κοινοτήτων, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για τη σωστή λειτουργία του θεσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ