Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ελεύθερο" το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

Αλήθεια αντέχουν πλέον τη χρήση η Επίδαυρος, το μικρό θέατρο της Επιδαύρου ή το Ηρώδειο; Η προστασία, όμως, αυτών δυστυχώς γλιστράει από τα χέρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εως τώρα, όμως, εγκρίνονται ή απορρίπτονται αιτήματα κατά περίπτωση, δίχως το ΥΠΠΟ να έχει αποκτήσει μια και μοναδική στάση από θέση αρχής και για λόγους προστασίας για όλες αυτές τις περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές του μνημείου, το είδος της παρέμβασης, τις τοπικές ανάγκες καλλιτεχνικής έκφρασης.

Και στις κατά περίπτωση αποφάσεις συμβαίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία "να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο". Αυτό το σκηνικό έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός που αφορά στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Προχτές, μετά από μήνυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Θανάσης Θεολόγης και τρεις εργαζόμενοι στο "Μον Ρεπό", στο χώρο όπου στήνεται το ξύλινο, λυόμενο, υπαίθριο θέατρο. Στο "Μον Ρεπό", με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν αρχίσει οι εργασίες για το στήσιμο του υπαίθριου, ξύλινου θεάτρου, οι οποίες όμως διακόπηκαν με σήμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Θυμίζουμε ότι σε αυτό το χώρο, που ανήκει μεν στο Δήμο Κερκυραίων, αλλά προστατεύεται διά νόμου από το ΥΠΠΟ, πριν από χρόνια είχε στηθεί κατασκευή για τη Σύνοδο Κορυφής της Κοινότητας. Κατασκευή που παραμένει στο χώρο, εξακολουθεί ν' αλλοιώνει την εικόνα του και καμία σχέση δεν έχει με τις πολιτιστικές ανάγκες των Κερκυραίων.

Το θέμα, πάντως, έληξε μετά από παρέμβαση της ΓΓ του ΥΠΠΟ, Λ. Μενδώνη και χτες δόθηκε το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής και οι τρεις εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Τα εγκαίνια του θεάτρου, 1.000 θέσεων, θα γίνουν στις 17 του μήνα με το έργο του Γιάννη Ξανθούλη "Λόξα και δόξα",παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. "Τρία μειοψηφούντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θέλησαν να διασώσουν την "τιμή" των Κερκυραίων, παραπέμποντάς μας στο αυτόφωρο", λέει χαρακτηριστικά ο Θ. Θεολόγης και κάνει λόγο για μεθοδεύσεις εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ίδιο λόγο ο Θ. Θεολόγης είχε προσαχθεί στο αυτόφωρο και πριν μια εβδομάδα. Οπως, επισημαίνει, η απόφαση για τη δημιουργία του θεάτρου ανήκει στο δήμο Κερκυραίων, που έχει και την ιδιοκτησία πλέον, μετά από τους αγώνες των κατοίκων του νησιού, του "Μον Ρεπό". "Χάρη στην καλή θέληση του ΥΠΠΟ, λέει ο Θ. Θεολόγης, που παρενέβη επιτρέποντας τη συνέχιση των εργασιών, το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θ' αποκτήσει τη θερινή του στέγη. Ο πολιτισμός, πιστεύουμε ότι πρέπει να μας ενώνει και όχι να οδηγούνται άνθρωποι που τον υπηρετούν σε αστυνομία και εισαγγελείς".

"Το "Μον Ρεπό"", λέει η Ελένη Γερασιμίδου,που πρωταγωνιστεί στην παράσταση, "επιτέλους ανήκει στο λαό της Κέρκυρας. Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα για το χώρο, τι ωραιότερο από το να αξιοποιείται προς όφελος του πολιτισμού;".

Η αυλαία του θεάτρου θ' ανοίξει με τις τέσσερις παραστάσεις του έργου "Λόξα και δόξα",στις 17 - 20 Αυγούστου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλατζόπουλου,η μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη,τα σκηνικά - κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη και η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια.Παίζουν: Μίμης Χρυσομάλης, Νένα Μεντή, Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Ανδρέας Βαρούχας, Ελένη Κρίτα, Γεράσιμος Δεστούνης, Πέτρος Αποστολόπουλος.

Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο, από τις 25/8 - 10/9 η Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θ' ανεβάσει τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θαν. Θεολόγη, μουσική Δημ. Λέκκα, χορογραφίες Σωτ. Μπουχάγιερ και σκηνικά Σπ. Δήμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «Αθλιοι» στο Ηρώδειο (2003-07-30 00:00:00.0)
Από την Κρήτη έως την Κέρκυρα (2003-07-03 00:00:00.0)
«Βαβυλωνία» στην Κέρκυρα (2000-06-15 00:00:00.0)
Συμφέροντα εναντίον θεάτρου (1999-08-11 00:00:00.0)
Ανάμεσα στην προστασία και τον τουρισμό (1998-07-01 00:00:00.0)
ΔΗΠΕΘΕ στην Κέρκυρα (1997-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ