Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο στόχαστρο οι τιμητικές συντάξεις

Την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού και της Ελληνικής Βουλής, ώστε να μη μειωθεί το ύψος της Τιμητικής Σύνταξης και να πάψει η αμφισβήτηση του νόμου που έχει η Βουλή ψηφίσει, ζητά σε χτεσινή του ανακοίνωση το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μετά από εισήγηση του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αφορά στην απόδοση των τιμητικών συντάξεων που απονεμήθηκαν, βάσει του νόμου 2435/96 του ΥΠΠΟ, σε παλαίμαχους καλλιτέχνες.

Συγκεκριμένα, σε επιστολές που εστάλησαν από τον Γενικό Επίτροπο σε δικαιούχους Τιμητικών Συντάξεων αναφέρεται ότι η εισηγητική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προσδιόριζε το 1996 ότι η τιμητική σύνταξη θα έπρεπε να είναι το 80% του 11ου μισθολογικού κλιμακίου των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η Βουλή όμως ψήφισε (με εισήγηση του τότε υπουργού Στ. Μπένου) να είναι το 80% του 1ου κλιμακίου.

Οι συντάξεις στο σύνολο των καλλιτεχνικών κλάδων δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 100 το χρόνο. Ειδικά για τον κλάδο των εικαστικών καλλιτεχνών, που είναι ανασφάλιστοι, οι συντάξεις μπορούν να ανέλθουν στις 30.

«Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Ν.2435/96», σημειώνει στην ανακοίνωση το ΕΕΤΕ, «συναντήσαμε προβλήματα στην απόδοση των συντάξεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που αμφισβητούσε (ανεπισήμως, οι διοικητικοί υπάλληλοι) την κρίση των αρμοδίων, βάσει του νόμου, επιτροπών» (σ.σ. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν τα δικαιολογητικά και τα έργα τους προς κρίση σε δύο επιτροπές: στην κατά κλάδο Εισηγητική Επιτροπή Εικαστικών και Φωτογραφίας και στην 7μελή Επιτροπή για όλους τους κλάδους που διορίζει ο εκάστοτε υπουργός). Αποτέλεσμα ήταν οι συντάξεις που απονεμήθηκαν το '97 να αποδοθούν στο τέλος του '99. Μάλιστα, στο διάστημα της «αμφισβήτησης» της κρίσης των Επιτροπών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απεβίωσαν, χωρίς να έχουν πάρει την τιμητική σύνταξη, πολλοί δικαιούχοι.

«Οι τιμητικές συντάξεις, που απονέμει το ΥΠΠΟ, τις περισσότερες φορές αποτελούν τον μόνο πόρο ζωής. Με τις καθυστερήσεις και τις αμφισβητήσεις, καταργείται όποια μικρή ανακούφιση απορρέει από το Ν.2435/96 για τους καλλιτεχνικούς κλάδους. Οι τελευταίες έρευνες του ΕΕΤΕ έδειξαν ότι το 1/3 των καλλιτεχνών δεν έχει την προοπτική να συνταξιοδοτηθεί από πουθενά. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το υπάρχον καθεστώς των τιμητικών συντάξεων του ΥΠΠΟ, αν και δεν απαντάει στο πραγματικό πρόβλημα της συνταξιοδότησης των καλλιτεχνών, περιέχει ψήγματα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καλεί τον υπουργό Πολιτισμού να συμβάλει έμπρακτα, ώστε: Να μη μειωθεί το ύψος της Τιμητικής Σύνταξης και να πάψει η αμφισβήτηση του νόμου που έχει η Βουλή ψηφίσει. Να πάψουν οι όποιες επί της ουσίας «αμφισβητήσεις» της κρίσης των Επιτροπών του Ν. 2435/96 και να περιοριστεί το υπουργείο Οικονομικών στον έλεγχο της νομιμότητας των στοιχείων που οι δικαιούχοι έχουν υποβάλει. Οι επιτροπές κρίνουν θετικά ή αρνητικά βάσει του έργου και της σημαντικής του προσφοράς για την κοινωνία και τον Πολιτισμό και κανένα Λογιστήριο δεν μπορεί να μπαίνει στην ουσία αυτής της Κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ