Σάββατο 14 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το κυνήγι του αγωνιστή Ρόμπσον και ο ρόλος της CIA

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ(Του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ)

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται αυτό το μήνα, από τη μεγαλειώδη υπαίθρια συναυλία που έδωσε στην περιοχή του Πίκσκιλ της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο αξέχαστος μαύρος αγωνιστής και βαθύφωνος τραγουδιστής Πολ Ρόμπσον.Οι πολίτες που πήραν μέρος σ' αυτήν, στις 27 Αυγούστου 1949, αντιμετώπισαν θαρραλέα τη βάρβαρη επίθεση, που είχε οργανωθεί από τις αρχές και άλλα "όργανα" εναντίον τους, με κύριο στόχο τον ίδιο τον Ρόμπσον.

Στον πρόλογό του, στο βιβλίο "Πίκσκιλ, ΗΠΑ" του γνωστού συγγραφέα Χάουρντ Φαστ,ο Γουίλιαμ Πάτερσον,ανώτατο στέλεχος του ΚΚ των ΗΠΑ, έγραφε: "Στις 27 Αυγούστου 1949, ο φασισμός εξαπέλυσε τη βρωμερότερη επίθεσή του κατά του αμερικανικού λαού γενικότερα και του νέγρικου λαού ειδικότερα. Τη μέρα εκείνη, καθώς οι μαύροι και οι λευκοί ορθώθηκαν ενωμένοι, υποστηριζόμενοι από την εργατική τάξη, ο φασισμός απέτυχε".

Ο Πάτερσον αναφερόταν στις αισχρές επιδρομές, υποκινούμενες από τη μυστική ασφάλεια (FBI), ενάντια στο ειρηνόφιλο πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί το βράδυ εκείνο στο άλσος της πόλης, για να ακούσουν τον μεγάλο καλλιτέχνη. Μεθυσμένοι αλήτες, στρατολογημένοι από την Αμερικανική Λεγεώνα, εφόρμησαν με ρόπαλα, με μπουκάλια, με λίθους και άλλα φονικά μέσα, φωνάζοντας έξαλλοι ρατσιστικές, αντισημιτικές και αντικομμουνιστικές βρισιές. Ο συγγραφέας Φαστ, που είχε πάρει μέρος στη συναυλία εκείνη, έγραψε πως ένας από τους αλήτες αυτούς, κραύγαζε ο "Θεός να ευλογεί το Χίτλερ", ενώ ένας άλλο ωρυόταν: "Να λιντσαριστεί ο Ρόμπσον". Πολλοί από τους ακροατές χτυπήθηκαν στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος από λίθους και μπουκάλια.

"Φραγμός στο φασισμό"

Μια δεύτερη συναυλία του Πολ Ρόμπσον δόθηκε στην ίδια τοποθεσία του Πίκσκιλ, στις 4 του Σεπτέμβρη του 1949, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες ακροατές. Τη φορά αυτή, όμως, συνδικαλιστές είχαν σχηματίσει με τα σώματά τους μια περίμετρο ασφαλείας γύρω από το άλσος. Ετσι, η συναυλία διεξήχθη ομαλά. Οταν όμως τελείωσε, προστατευόμενοι από την αστυνομία τραμπούκοι άρχισαν να κραυγάζουν ρατσιστικές και αντισημιτικές αισχρολογίες κατά των ακροατών και να εκτοξεύουν λίθους και μπουκάλια στα αυτοκίνητά τους και στα λεωφορεία, που λόγω του συνωστισμού, μετακινούνταν πολύ αργά, καταθρυμματίζοντας τα τζάμια τους και τραυματίζοντας και τη φορά αυτή, πολλά άτομα.

Αναφερόμενη στα αίσχη αυτά, η εφημερίδα "Πίπολς Γουίκλι Γουόρλντ" - (PWW), όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, σημείωνε (31/7/'99) σε κύριο άρθρο με τον τίτλο, "Θυμόμαστε το Πίκσκιλ, Θυμόμαστε τον Πολ Ρόμπσον": "Χρόνια αγώνα κατά της ψυχροπολεμικής καταπίεσης ακολούθησαν τα όργια στο Πίκσκιλ, πριν 50 χρόνια αυτόν τον μήνα. Αλλά τα λόγια του Πάτερσον αντηχούν το ίδιο σωστά, όπως το 1949: Είναι η ενότητα της εργατικής τάξης, των μαύρων, των μελαμψών και των λευκών, που ορθώνει φραγμό στο φασισμό και υπερασπίζεται τη Χάρτα Δικαιωμάτων. Και το όνομα του Ρόμπσον είναι συνδεδεμένο για πάντα με εκείνη τη νίκη".

Απαραίτητο να αναφέρουμε εδώ ότι ο Ρόμπσον (1898 - 1976) ήταν μία πολυτάλαντη προσωπικότητα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο "Κολόμπια" της Νέας Υόρκης, αλλά επειδή οι δυνατότητες τότε για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος ήταν πολύ περιορισμένες για έναν μαύρο, στράφηκε σε άλλους τομείς. Εγινε ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου - ήταν διάσημος για το ρόλο του σαιξπηρικού έργου "Οθέλλος" - έγινε εξαίρετος τραγουδιστής - μοναδικός στο περίφημο νέγρικο λαϊκό άσμα "Ολντ Μαν Ρίβερ" - αθλητής, λόγιος, συγγραφέας, γλωσσολόγος και συνεπής αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, σταθερός φίλος και υποστηρικτής της ΕΣΣΔ. Το αποτέλεσμα: Για τον αδιάσπαστο δεσμό του με το αριστερό κίνημα, η αμερικανική κυβέρνηση του αφαίρεσε στην περίοδο 1950-'58 το διαβατήριό του, οπότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και να ζήσει στην Αγγλία.

Το ανελέητο κυνήγι της CIA

Και όχι μόνο αυτό. Τώρα, ο γιος του, Πολ Ρόμπσον ο νεότερος, που τώρα συγγράφει τη βιογραφία του πατέρα του, σε δηλώσεις του (18/3/99) στην εφημερίδα "Ντέιλι Νιους" - (D.N.) της Νέας Υόρκης, εξέφρασε την υπόνοια, ότι ο πατέρας του ενδέχεται να είχε δηλητηριαστεί από Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες. Είπε συγκεκριμένα: "Υπάρχει ένδειξη, που οδηγεί στην πιθανότητα, ότι ο πατέρας μου ενδέχεται να είχε φαρμακωθεί από πράκτορες της CIA στη Μόσχα".

Ο γιος του, που πήγε στη Μόσχα και είχε συνεντεύξεις με Ρώσους αξιωματούχους πάνω σε αυτό το ζήτημα λέει ότι υποψιάζεται πως μπορεί να του είχε δοθεί ΒΖ, ένα φάρμακο που προκαλεί διανοητική διαταραχή, σε ένα αιφνιδιστικό πάρτι, που έγινε σε ξενοδοχείο της Μόσχας όπου διέμενε και υπέστη παραισθήσεις και παράνοια και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, πετσοκόβοντας τους καρπούς των χεριών του.

"Κάποιος στο πάρτι" είπε, "μπορεί να του έριξε κάτι στο ποτό του" και πιστεύει πως ο πατέρας του μπορεί να έγινε στόχος, επειδή σχεδίαζε ένα ταξίδι στην Κούβα, που θα συνέπιπτε με την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. "Η CIA μπορεί να σκεφτόταν: Δεν το θέλουμε να παρακάθεται με τον Κάστρο, όταν θα χτυπάμε τα παράλια της Κούβας".

Οπως ανέφερε η "D.N.", πολύ πριν από αυτό οι δραστηριότητες του Ρόμπσον σε όλο το αριστερό κίνημα είχαν υπερδιογκώσει τον φάκελό του στα αρχεία του FBI. Οπως ήταν επόμενο, η εκπρόσωπος της CIA, Ανια Γκουίλσερ,αναφερόμενη στην κατηγορία του γιου απάντησε: "Ο ισχυρισμός του εντελώς αβάσιμος", κατέληγε στο δημοσίευμά της η "D. N.".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ