Σάββατο 14 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Τερατώδης πράξη βανδαλισμού"

Συγγενείς εκείνων που βρίσκονται θαμμένοι στην Κόκκινη Πλατεία διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κλίκας Γιέλτσιν να καταστρέψει την τιμητική Νεκρόπολη

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση του Βλ. ΜΑΣΙΝ). - Οι συγγενείς των εξέχοντων μελών της σοβιετικής κοινωνίας που είναι θαμμένοι στην Κόκκινη Πλατεία και στον τοίχο του Κρεμλίνου διαδήλωσαν την Τετάρτη κατά των σχεδίων του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν να καταστρέψει αυτή την τιμητική Νεκρόπολη. Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν τη διακήρυξη ήταν η Ολγα Ουλιάνοβα, ανιψιά του Λένιν, ο εγγονός του Ιωσήφ Στάλιν, Ευγένιος Ντζουγκασβίλι, η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα, χήρα του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, η Νίνα Κορολέβα, κόρη του κατασκευαστή του "Σπούτνικ" Σεργκέι Κορόλεφ, η Μαργκαρίτα Ζούκοβα κόρη του μεγαλύτερου στρατηγού του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου Γκεόργκι Ζούκοφ, ο Ιγκόρ Τσκάλοφ, γιος του Βαλερί Τσκάλοφ, του πρώτου πιλότου που πέταξε από τη Ρωσία στη Βόρεια Αμερική πάνω από το Βόρειο Πόλο, τα παιδιά και τα εγγόνια της Κόκκινης Φρουράς, αυτών των επαναστατών που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες που έγιναν στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και πολλοί άλλοι.

Στη Διακήρυξή τους, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σοβέτσκαγια Ρασίγια", τονίζουν:

"Η νεκρόπολη του τείχους του Κρεμλίνου ήταν και είναι το πιο σεβαστό μέρος ταφής για περισσότερους των 400 ανδρών, όπου πολλοί από αυτούς προσέδωσαν τιμή και υπερηφάνεια στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Είκοσι δύο στρατηγοί, οι μόνοι που έχουν τιμηθεί τέσσερις φορές με το μετάλλιο του ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης, 18 ήρωες και 14 δισάκις ήρωες της ΕΣΣΔ, 3 που έχουν τιμηθεί τρεις φορές ο καθένας με το μετάλλιο της Σοσιαλιστικής Εργασίας, ακαδημαϊκοί, κοσμοναύτες, υπουργοί, ηγέτες Συνδικαλιστικών Ενώσεων και πολλοί άλλοι, διάσημα τέκνα της ΕΣΣΔ, έχουν ενταφιαστεί εδώ.

Το 1990 η σεβαστή Νεκρόπολη είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, της UNESCO, ως μέρος του συνόλου της Κόκκινης Πλατείας και του Κρεμλίνου.

Νιώθουμε βαθιά προσβεβλημένοι από τις προτάσεις "να μεταφερθεί αυτή η αυλή της εκκλησίας" από την Κόκκινη Πλατεία. Είναι ανήθικες, είναι παράνομες και έρχονται σε αντίθεση τόσο με το Σύνταγμα όσο και με την Ομοσπονδιακή Νομοθεσία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ποινικός Κώδικας της Ρωσικής Ομοσπονδίας προβλέπει τιμωρία στέρησης της ελευθερίας από 3 μέχρι 5 χρόνια, για την καταστροφή ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, καθώς και τη βεβήλωση των νεκρών στα μέρη ενταφιασμού τους.

"Εκταφή" των 400 και περισσοτέρων ανδρών που κοιμούνται στο τείχος του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών μας, θα είναι μία βαρβαρική χλεύη προς τους νεκρούς και τους τάφους, ενώ θα συντελέσει στην καταστροφή της τιμητικής Νεκρόπολης, ένα διακεκριμένο μνημείο της εγχώριας και παγκόσμιας ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Αυτή η παράνομη πράξη θα είναι μία κατάπτυστη ενέργεια στα μάτια όλης της οικουμένης, μία τερατώδης πράξη βανδαλισμού. Πιστεύουμε ότι οι στάχτες των νεκρών συγγενών μας θα πρέπει να παραμείνουν στο τείχος του Κρεμλίνου όπου και έχουν ενταφιαστεί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαθηλώθηκε προτομή του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν (2023-06-21 00:00:00.0)
Γιούρι Γκαγκάριν - παράδειγμα και για στρατιωτικούς (2019-04-27 00:00:00.0)
Ο χλευασμός της Ιστορίας μέσω... τουρισμού (2007-10-21 00:00:00.0)
Ηρωοποίηση των Λευκορώσων ναυάρχων και στρατηγών (2004-12-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-03-09 00:00:00.0)
«Θυμήθηκαν» πάλι τη σορό του Λένιν (2000-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ