Σάββατο 14 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
"ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ"
Οι κυρώσεις διπλασίασαν την παιδική θνησιμότητα στο Ιράκ!

ΓΕΝΕΥΗ. -

Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα του απάνθρωπου εμπάργκο που εφαρμόζουν εδώ και εννιά χρόνια στο Ιράκ τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με τελευταία έκθεση της "Γιούνισεφ", οι συνέπειες του πολύχρονου εμπάργκο είχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των περιπτώσεων παιδικής θνησιμότητας με θύματα τουλάχιστον 500.000 παιδιά!

Σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας της "Γιούνισεφ", Κάρολ Μπέλαμι, τα στοιχεία, που προκύπτουν από την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα για τις επιπτώσεις του εμπάργκο καθ' όλη τη διάρκεια των εννιά χρόνων, δείχνουν πως ενώ από το 1984-'89 σημειώνονταν 56 θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε χρόνων, από το 1994 έως σήμερα, το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 131 θανάτους παιδιών, ανά χίλιες γεννήσεις... Η διευθύντρια της "Γιούνισεφ" πρόσθεσε πως η αναλογία 131 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις είναι συγκρίσιμη μόνο με αυτές που έχουν καταγραφεί στην Αϊτή ή το Πακιστάν.

Αν και η Μπέλαμι απέφυγε ...επιμελώς τις άμεσες επικρίσεις στο απάνθρωπο οικονομικό εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βαγδάτης, πρότεινε τον "ανασχεδιασμό" των κυρώσεων, προκειμένου να συρρικνωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι δραματικές επιπτώσεις τους πάνω στα παιδιά, αλλά και την αύξηση παροχών στα προγράμματα ανθρωπιστικής αρωγής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή.Επιπλέον, η Μπέλαμι σημείωσε πως για τη σημερινή δραματική κατάσταση των παιδιών στο Ιράκ ευθύνεται ο συνδυασμός παραγόντων, όπως οι επιπτώσεις από τους δύο προηγούμενους πολέμους, οι κυρώσεις αλλά και η κατάρρευση της οικονομίας. Πρότεινε δε η κυβέρνηση του Ιρακινού Προέδρου, Σαντάμ Χουσεϊν, να λάβει κάποια μέτρα για την προστασία των παιδιών της χώρας ζητώντας, λ. χ. την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων διατροφής για παιδιά, αλλά και την πραγματοποίηση μεγάλης εκστρατείας υπέρ του μητρικού θηλασμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ