Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αποφασίστηκε η καταστροφή του μαυσωλείου Ντιμιτρόφ!

ΣΟΦΙΑ. -

Το μέλλον του άδειου μαυσωλείου, που είχε οικοδομηθεί πριν πενήντα χρόνια, για να φιλοξενήσει την ταριχευμένη σορό του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρόφ είχε γίνει θέμα θυελλωδών συζητήσεων που διήρκεσαν εννέα χρόνια. Η εθνική τράπεζα το ήθελε για το θησαυροφυλάκιό της, το μουσείο τέχνης ζητούσε να αποθηκεύσει εκεί πίνακες, για να επωφεληθεί από τις εγκαταστάσεις του λόγω της διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, συνιστούσε τη μετατροπή του σε πάνθεον. Προχτές, το υπουργείο Χωροταξίας και Οικισμού αποφάσισε πως το μαυσωλείο δεν... μπορεί να ενταχθεί στο νέο αρχιτεκτονικό σχέδιο του κέντρου της Σόφιας και ότι θα κατεδαφιστεί πριν από τις 8 Σεπτεμβρίου!

Ηδη στο εσωτερικό του μαρμάρινου κτιρίου εργάτες σκάβουν τους τοίχους. Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε σε δημοσιογράφους ότι οι σκαπτικές εργασίες διενεργούνται για διερευνητικούς λόγους, επειδή δεν έχει φυλαχτεί το οικοδομικό σχέδιο του μαυσωλείου, που είχε οικοδομηθεί μέσα σε 6 ημέρες μετά το θάνατο του Ντιμιτρόφ, στις 3 Ιουλίου του 1949.

Ωρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της βουλγαρικής κυβέρνησης, δεκάδες κομμουνιστές πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για την κατεδάφισή του. Μάλιστα, το "Σοσιαλιστικό Κόμμα" εξεδήλωσε την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, φτάνοντας ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εμποδίσει τις μπουλντόζες να επιτελέσουν το έργο της καταστροφής ενός μνημείου με - αν μη τι άλλο... - αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ