Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αρχισε η δίκη του αιώνα για τη σφαγή των αγροτών στο Ελδοράδο

ΜΠΕΛΕΜ.-

Για τη Βραζιλία, η δίκη του αιώνα διαδραματίζεται αυτές τις μέρες σε μία πόλη που απέχει κάπου 3.250 χλμ. από το Ρίο Ντε Τζανέιρο με 150 αξιωματικούς της αστυνομίας να "πρωταγωνιστούν" καθισμένοι στο εδώλιο του κατηγορημένου για την προ τριών χρόνων αποτρόπαια μαζική σφαγή 19 φτωχών αγροτοκαλλιεργητών στο Ελδοράδο ντος Καράχας. Κοινό μυστικό, πως οι αξιωματούχοι αλλά και απλοί αστυνομικοί που πήραν μέρος στην "καταστολή" της διαδήλωσης, την έπνιξαν στο αίμα, εκτελώντας εντολές τοπικών μεγαλογαιοκτημόνων, όπερ και εξηγεί το μεγάλο ενδιαφέρον των τοπικών αλλά και εθνικών ΜΜΕ στη χώρα. Θα τιμωρηθούν άραγε οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας ή θα αποδειχθεί η δικαιοσύνη "τυφλή";

Τέτοια ερωτήματα δε θα βρουν απάντηση παρά μόνο το λιγότερο μετά τα μέσα Δεκέμβρη, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία.

Την πρώτη μέρα της δίκης (περασμένη Δευτέρα) οι τρεις πρώτοι από τους 150 αξιωματούχους της αστυνομίας δήλωσαν αθώοι στις κατηγορίες του φόνου.

Στο "χοντρό" φάκελο καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων και άλλων στοιχείων που διαθέτουν οι εισαγγελικές αρχές, καταγράφεται πως οι αστυνομικοί έριξαν πυρ κατά των διαδηλωτών μικροκαλλιεργητών εκτελώντας διαταγές τοπικών γαιοκτημόνων ενώ σε βάρος υψηλά ιστάμενων στελεχών της αστυνομίας προσάπτεται η κατηγορία των ακριβοπληρωμένων δολοφόνων... Ρεπορτάζ βραζιλιάνικων ΜΜΕ αναφέρει πως μόνον ο ταγματάρχης της αστυνομίας φέρεται να πήρε κάπου 85.000 δολάρια προκειμένου να "εξαφανίσει" 10 ηγετικά στελέχη της ξακουστής οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των φτωχών Βραζιλιάνων αγροτών ("Κίνημα Αγροτοκαλλιεργητών Δίχως Γη") - μέλη της οργάνωσης ήταν οι δολοφονηθέντες 19 διαδηλωτές.

Πριν τρία χρόνια, δεκάδες Βραζιλιάνοι μικροκαλλιεργητές έκλεισαν δρόμο σε περιοχή του νότιου Αμαζονίου για να σφαγιαστούν εν ψυχρώ από ντόπιους αστυνομικούς.

Ο ταγματάρχης Χοσέ Μαρία Ολιβέιρα, ένας από τους πρώτους τρεις που κλήθηκαν να απαντήσουν χτες στις κατηγορίες της ενάγουσας αρχής, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα θύματα ήταν που "προκάλεσαν" τους αστυνομικούς και τη ρίψη πυρών. "Η πρώτη επαφή που είχαν με το κίνημα ήταν όταν εισέβαλαν στο δημαρχείο και πήραν τον αντιδήμαρχο ως όμηρο", υποστήριξε ο Ολιβέιρα, ενώ ακτιβιστές του "Κινήματος Αγροτοκαλλιεργητών Δίχως Γη" που εκπροσωπεί το 40% του αγροτικού πληθυσμού της Βραζιλίας, που κατέχει το λιγότερο του 1% της καλλιεργήσιμης έκτασης, ξεσπούσαν σε δυσμενή σχόλια παρακολουθώντας την κατάθεση του Ολιβέιρα σε αίθουσα με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Οι άλλοι δύο από τους τρεις που κλήθηκαν να καταθέσουν χτες, είναι ο συνταγματάρχης Μάριο Παντόζα και ο λοχαγός Ζοζέ ντε Αλμέντρα. Και οι δύο ισχυρίστηκαν πως "δεν είδαν", ούτε και "άκουσαν τίποτε" για το άγριο φονικό των 19 διαδηλωτών στο Ελδοράδο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ