Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Ενισχυμένα" όπλα του "UCK" στις επιθέσεις κατά Σέρβων...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι ένοπλες ομάδες που θέτουν στο στόχαστρο της καθημερινής βίας τους Κοσσοβάρους Σέρβους φαίνεται πως άφησαν κατά μέρος τη χρήση ελαφρύτερου οπλισμού και έπιασαν τα ολμοπυροβόλα... Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση που δέχτηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας κάτοικοι του ανατολικού χωριού Κλοκάρ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Σέρβων εφήβων ηλικίας 14 και 16 χρόνων, αλλά και ενός οκτάχρονου αγοριού στο χωριό Πέτροβτσε. Κατά τα φαινόμενα, λοιπόν, ο φαύλος κύκλος της βίας στο Κοσσυφοπέδιο όχι μόνον δε λέει να τερματιστεί, αλλά στροβιλίζεται επικίνδυνα, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες έντασης με τις πολυεθνικές δυνάμεις της "KFOR" σε έναν μάλλον παθητικό ρόλο και τη Μόσχα να επαναλαμβάνει τις επικρίσεις της για τη δράση του "UCK", ζητώντας τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης.

Η επίθεση στο χωριό Κλοκάρ αναγνωρίστηκε ακόμη και από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ ως μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις "εθνικιστικής βίας" των τελευταίων βδομάδων. Σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, άγνωστοι (πιθανότατα Κοσσοβάροι Αλβανοί) εξαπόλυσαν επίθεση με ολμοπυροβόλα στο χωριό Κλοκάρ (40 χλμ νοτιοανατολικά της Πρίστινας), με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 16χρονου και μιας 14χρονης, αλλά και τον τραυματισμό πέντε ακόμη Σέρβων. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων που περιπολούν στην περιοχή είπε πως τόσο οι κάτοικοι του Κλοκάρ όσο και άλλων χωριών έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες αποδέκτες επιθέσεων με ολμοπυροβόλα. Πρόσθεσε δε πως η χρήση ολμοπυροβόλων πολλαπλασιάζεται, καθώς αφήνει στους δράστες σημαντικά περιθώρια χρόνου για να απομακρυνθούν και να διαφύγουν της σύλληψης. Επιπλέον, χτες, έγινε γνωστό πως ένας Αλβανός ηλικίας μόλις οκτώ χρόνων πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο χωριό Πέτροβτσε.

Το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" αναφέρεται στις παραπάνω δύο επιθέσεις θεωρώντας τες ως περαιτέρω απόδειξη "της αποτυχίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να θέσουν τέλος στη βία που μαστίζει το Κόσσοβο". Το ίδιο πρακτορείο αναφερόμενο στην ταυτότητα των δραστών σημειώνει πως αν και δεν υπήρξε ένδειξη εάν πίσω απ' αυτή την επίθεση ήταν στελέχη του "UCK", η οργάνωση "υποτίθεται πως θα είχε παραδώσει όλα τα ολμοπυροβόλα στις δυνάμεις της "KFOR"". Μία μάλλον "διακριτική" αιχμή με στόχο τη σχεδόν ανύπαρκτη διαδικασία "αποστρατιωτικοποίησης" του "UCK", ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ" για το λαθρεμπόριο όπλων της οργάνωσης στην Ευρώπη...

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας στο Κοσσυφοπέδιο δεν περνά απαρατήρητη από τη Μόσχα,που και χτες επανέλαβε τις κατηγορίες της προς τις χώρες της Δύσης πως παραβλέπουν τις "εθνικές εκκαθαρίσεις στις οποίες προβαίνουν οι αλβανικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο". Χτεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει έκκληση για τη λήψη επείγουσας δράσης για τον τερματισμό της βίας, αλλά και τον αφοπλισμό του "UCK".Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων: "Η εθνική εκκαθάριση κατά των Σέρβων... είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κατευνασμού των Αλβανών αυτονομιστών, η οποία και ακολουθείται από έναν αριθμό δυτικών χωρών... Δεν πρέπει να κάνει κανείς τα στραβά μάτια στην τρομοκρατία και τις αποσχιστικές δραστηριότητες που συμβαίνουν παρά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας. Η κατάσταση στο Κόσσοβο απαιτεί δραστήρια και υπεύθυνη δράση για να διορθωθεί".

Στο μεταξύ ώρες πριν την παραπάνω ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η ηγεσία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ζήτησε τον άμεσο αφοπλισμό του "UCK" και την επιστροφή στην επαρχία μονάδων του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας. Η έκκληση αυτή απευθύνθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με ηγετικά στελέχη της Ομοσπονδίας και της Σερβίας.

Υπατη Αρμοστεία: Καλύτερα Σέρβοι πρόσφυγες παρά νεκροί!

Σε πολλαπλούς κινδύνους είναι εκτεθειμένες οι ζωές των εναπομείναντων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, αναγνώρισε χτες εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, προσθέτοντας πως εξαιτίας της έξαρσης βίας είναι προτιμότερο να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι ή ανήμποροι Σέρβοι.

"Ο αριθμός των Σέρβων των οποίων η ζωή απειλείται δεν ξεπερνά τις μερικές εκατοντάδες... αλλά είναι προτιμότερο σ' αυτές τις περιπτώσεις να απομακρυνθούν από τις περιοχές τους και να μεταβούν στα σπίτια συγγενών και φίλων στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία" είπε η Τζούντιθ Κιούμιν, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας. Η ίδια απέφυγε επιμελώς να αποδώσει την έξαρση της βίας στο Κόσσοβο στην ανικανότητα των ανδρών της "KFOR", υποστηρίζοντας πως "αυτές οι επιθέσεις κατά των Σέρβων συνεχίζονται παρά τις εντατικές προσπάθειες της "KFOR" και των αξιωματούχων του ΟΗΕ".

Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας παραδέχτηκε μάλιστα πως η οργάνωση έχει βοηθήσει Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσσοβο και ίσως αναγκαστεί να βοηθήσει και περισσότερους να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας των φόβων ότι θα πέσουν θύματα επιθέσεων εκδίκησης από τους Αλβανούς. Μάλιστα, το ίδιο 24ωρο, ο ειδικός απεσταλμένος της οργάνωσης στα Βαλκάνια, Ντέντις ΜακΝαμάρα, δήλωνε χαρακτηριστικά: "Φοβούμαστε ότι οι επιθέσεις πιθανότατα θα αυξηθούν. Οι πιέσεις γίνονται όλο και πιο έντονες σε καθημερινή βάση... Πολλοί δε από τους Σέρβους που δε στάθηκε δυνατόν να βοηθηθούν στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους... σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες βδομάδες"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ