Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα θυρανοίξια του Κ. Σημίτη

Στις 4.9.1997 οι φορείς της Θεσσαλονίκης έστειλαν επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και ζητούσαν τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και την ένταξή του στο ΕΣΥ.

Το μεσημέρι της 6ης Σεπτέμβρη 1997 ο Κ. Σημίτης, στα πλαίσια της 62ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), επισκέφτηκε το νοσοκομείο και την επομένη στη συνέντευξη του υποβλήθηκε η εξής ερώτηση: "Εδώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πείραμα, που ταυτόχρονα είναι και στοίχημα και για την κυβέρνησή σας. Πρόκειται για τη συνεργασία της Πολιτείας με ιδιώτες στο χώρο του ΕΣΥ. Επισκεφθήκατε το νοσοκομείο, διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι και ιδίοις ωσίν το έργο που έχει συντελεστεί εκεί και ουσιαστικά κηρύξατε τα θυρανοίξια του νοσοκομείου. Θέλω να σας ρωτήσω, για να διαλυθούν ορισμένες εντυπώσεις που πλανώνται, πρόκειται για κρατικό νοσοκομείο; Είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ ή θα λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο;".

***

Ιδού και τα βασικότερα σημεία της απάντησης του Κ. Σημίτη: "Υπήρξαν συζητήσεις, αντιθέσεις και οφείλω να πω ότι παρακολούθησα όλα αυτά με κάποια απορία. Εχω ένα κριτήριο σε σχέση με τέτοια θέματα, όταν υπάρχει ένα τέτοιο νοσοκομείο, το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να συζητάμε ιδεολογήματα δημόσιος, ιδιωτικός κλπ. Εκείνο το οποίο είναι πρώτιστη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να φροντίσει τη λειτουργία του νοσοκομείου και να φροντίσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβιβάζεται και να εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει για τη λειτουργία των νοσοκομείων και για την υγεία στη χώρα. Αυτό επιδιώξαμε και αυτό πετύχαμε...".

***

Επειτα από ένα χρόνο - δηλαδή στις 4.9.1998 - το νοσοκομείο άνοιξε με έναν αποσπασμένο υπάλληλο ενόψει της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στην 63η ΔΕΘ και έγινε μια... δοκιμαστική τομογραφία! (Για την ιστορία η διάγνωση ήταν "αυχενικό σύνδρομο").

Ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε μια κουβέντα για το "Παπαγεωργίου" ούτε στις ομιλίες του ούτε στην καθιερωμένη συνέντευξη.

Και φέτος λοιπόν, ενόψει της 64ης ΔΕΘ, το νοσοκομείο λειτούργησε ως διαγνωστικό κέντρο όπως δήλωσε ένας απ' τους αδερφούς Παπαγεωργίου.

Πέρα απ' τις άλλες πλευρές, αν η λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου αποτελεί και δείγμα του εκσυγχρονισμού, τότε δεν μπορεί να μην αναφωνήσει κανείς: Ζήτω που καήκαμε!

Αλλά έτσι είναι όταν η κυβέρνηση έχει ως οδηγό το ιδεολόγημα της ΟΝΕ και πάσχει απ' το σύνδρομο της λιτότητας!

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ