Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Φόρος στους δημότες για αθλητισμό και πολιτισμό!

Καταγγέλλει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και καλεί το λαό της πόλης, αγωνιστικά, να καταργήσουν το νέο φόρο και να βάλουν φραγμό σε κάθε σκέψη για άλλα φορομπηχτικά μέτρα

Φόρο για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό επέβαλε, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων! Το νέο χαράτσι, που υιοθέτησε η προσκείμενη στη ΝΔ δημοτική αρχή, με τη συναίνεση των άλλων πολιτικών φορέων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ), μεταφράζεται σε 300 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο στις κατοικίες και επαγγελματικές στέγες. Στην πράξη συνεπάγεται και νέα αφαίμαξητων δημοτών για υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να τους παρέχει, ενώ έρχεται να εξυπηρετήσει την κυβερνητική λογική οι δήμοι να λειτουργούν σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις, που πωλούν τις υπηρεσίες τους στους δημότες - πελάτες.

Ως πρόσχημα για την επιβολή του αντιλαϊκού αυτού φόρου, η δημοτική αρχή έφερε την ανταποδοτικότητα, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που θα δίνουν οι δημότες θα τους επιστρέφονται σε αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες. Γι' αυτές όμως τις υπηρεσίες, οι δημότες έχουν ήδη πληρώσει μέσω της φορολογίας του εισοδήματός τους. Τη λογική του δημάρχου ενστερνίστηκαν ουσιαστικά και οι άλλοι πολιτικοί φορείς, καθώς οι μόνες "διαφωνίες", που εκφράστηκαν στο σχετικό Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσαν το χρόνο και το ύψος του τέλους, ή την... ανησυχία ότι δεν προηγήθηκε "κοινωνικός διάλογος".

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταγγέλλει, με σχετική ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.Σε αυτήν επισημαίνει πως "το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό ότι κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση(ΕΕ) θέλουν να μετατρέψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, με στόχο να λειτουργούν οι δήμοι ως ανώνυμες εταιρίες που θα επιβάλλουν νέους φόρους, τέλη, θα εμπορευματοποιούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, κλπ.". Και συνεχίζει, τονίζοντας πως στη λογική αυτή μεταφέρουν την ευθύνη του κράτους για κοινωνικές παροχές στις πλάτες του λαού. "Ετσι, το κράτος εξασφαλίζει όλο και περισσότερα για τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο", επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ τονίζει ότι θα υπάρξει και συνέχεια, με άλλους φόρους σε άλλα μέτωπα, όπως παιδεία, κοινωνικές παροχές. Ενώ παρόμοιες τακτικές θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι, πειθήνια όργανα της κυβερνητικής πολιτικής. "Παράλληλα, στόχος είναι να γίνει συνήθεια στον κόσμο ότι "δε γίνεται αλλιώς" και ότι "δεν υπάρχουν χρήματα"", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων.

Τέλος, καλεί όλους τους φορείς και το λαό των Ιωαννίνων, δυναμικά και αγωνιστικά, να καταργήσουν το νέο φόρο και να βάλουν φραγμό σε κάθε σκέψη για άλλα φορομπηχτικά μέτρα. Να απαιτήσουν δωρεάν και δημόσια υγεία, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό και κοινωνικές παροχές.

Την αντιλαϊκή αυτή απόφαση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Ιωαννίνων του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ