Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θύματα του πολέμου συμφερόντων οι μυδοπαραγωγοί

Σε πόλεμο εμπορικών συμφερόντων, στον οποίο όχι σπάνια καταφεύγουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, αποδίδουν οι Ελληνες μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού τα μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής και διακίνησης μυδιών από τον Θερμαϊκό Κόλπο, για έναν περίπου μήνα, που επέβαλε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, στις 15 Ιούλη, μετά την ένδειξη βιοτοξινών σε προϊόντα του κόλπου, που ισχυρίστηκαν ότι εντόπισαν γαλλικά εργαστήρια.

Με απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, στις 13 Αυγούστου, αίρονται τα μέτρα απαγόρευσης διακίνησης και διάθεσης μυδιών από την περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου, αφού οι εντατικές δειγματοληψίες και οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, που αφορούν στο φυτοπλαγκτόν και τη βιοτοξίνη τύπου DSP κατέληξαν σε αρνητικά αποτελέσματα.

Αρνητικά ήταν επίσης τα ευρήματα των εξετάσεων στα οστρακοειδή του κόλπου από το Ιταλικό Εθνικό Εργαστήριο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιεργητών Οστρακοειδών, Κυριάκος Σουγιουλτζής,σε σχετική δήλωσή του τονίζει ότι η όλη υπόθεση είναι ένας "ανταγωνιστικός πόλεμος των εταίρων μας, που θέλουν να σπιλώσουν τα δικά μας μύδια γιατί είναι καλύτερης ποιότητας απ' τα δικά τους και πιο εμπορεύσιμα".

Αιτιολογώντας την άποψή του αυτή ο κ. Κ. Σουγιουλτζής τόνισε: "Γιατί λέμε ότι είναι πόλεμος συμφερόντων; Γιατί πριν απ' τα δικά μας φορτία οι Γάλλοι είχαν εντοπίσει κάποια προβληματικά δικά τους μύδια. Πιστεύουμε ότι τα μύδια με βιοτοξίνες ήταν δικά τους. Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από όλους τι συμφέροντα είχαν οι εταίροι, το πόσο καλύτερα ποιοτικά και φθηνότερα είναι τα δικά μας μύδια. Τρεις φορές φθηνότερα. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι αυτός ο πόλεμος αργά ή γρήγορα θα ξεσπούσε... "

Για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και για να προστατευτεί από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου η εγχώρια παραγωγή, οι οστρακοκαλλιεργητές ζητούν την δημιουργία ειδικού εργαστηρίου με διεθνείς προδιαγραφές για τον έλεγχο της ποιότητας της παραγωγής οστρακοειδών του Θερμαϊκού και την ασφάλεια του καταναλωτή. Επίσης, ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργήσουν, ώστε να τους καταβληθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις για τη ζημιά που υπέστησαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιοτοξίνες σε μύδια (2003-07-12 00:00:00.0)
Ακίνδυνη η κατανάλωση μυδιών (2000-02-02 00:00:00.0)
Παρατείνεται η αγωνία για τους μυδοκαλλιεργητές (1999-08-05 00:00:00.0)
"Κοκκίνισε" η θάλασσα (1996-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ