Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΡΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Διεκδικήστε αγωνιστικά τις ενισχύσεις

Ανακοίνωση - απάντηση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟΘ στις κυβερνητικές "φιλικές προτροπές" να δηλώσουν ότι καλλιέργησαν μικρότερες εκτάσεις

Να αποκρούσουν τις "φιλικές προτροπές" της κυβέρνησης, που τάχα αποβλέπουν στην ενίσχυση του εισοδήματός τους και να απαιτήσουν αγωνιστικά τις ενισχύσεις που δικαιούνται, καλεί, με ανακοίνωση του, τους ρυζοπαραγωγούς το Αγροτικό Τμήμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ.Τους ζητά, επίσης, να απαιτήσουν την κατάργηση του πλαφόν, γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική στο ρύζι.

"Η αναλγησία της κυβέρνησης, του υπουργείου Γεωργίας δεν έχει τελειωμό. Για μια ακόμη φορά προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες της για την αντιαγροτική πολιτική, που ακολουθεί στις πλάτες των αγροτών", τονίζει στην ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΟΘ.

Συγκεκριμένα στους ορυζοπαραγωγούς η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει όριο τα καλλιεργήσιμα στρέμματα (248.910). Επίσης, η κυβέρνηση, στα πλαίσια αυτά, έχει καθιερώσει τη ζωνοποίηση των περιοχών. Ετσι έχουμε την Α ζώνη (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Φθιώτιδα) με 223.300 στρέμματα και καλλιεργούνται τα 190.000 περίπου και τη Β ζώνη (όλες οι άλλες περιοχές) με 25.610 και καλλιεργούνται περίπου τα 50.000. Οι παραγωγοί της Β ζώνης ξεπέρασαν το όριο κατά 25.000 στρ., με αποτέλεσμα να χάνουν τη στρεμματική ενίσχυση, τη στιγμή όμως που δεν έχει ξεπεραστεί το εθνικό όριο. Μπροστά στη δικαιολογημένη αγανάκτηση αυτών των παραγωγών, με πρωτοβουλία του αντινομάρχη, που είναι υπεύθυνος για τη γεωργία και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου ζητήθηκε από τους παραγωγούς να δηλώσουν λιγότερα στρέμματα απ' ό,τι καλλιέργησαν, προκειμένου να πάρουν μέρος της στρεμματικής ενίσχυσης.

"Κάλεσαν τους αγρότες να τιμωρήσουν τον εαυτό τους, αρκεί να μη φανεί το πρόβλημα. Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του αντινομάρχη της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που έρχεται να παίξει, για μια ακόμη φορά, το ρόλο στήριξης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ", υπογραμμίζει το Αγροτικό Τμήμα της ΚΟΘ. Και προσθέτει: "Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού και όχι να μετατρέπεται σε κυβερνητικό μηχανισμό που στόχο έχει την απορρόφηση της αγανάκτησης και των αντιδράσεων των λαϊκών στρωμάτων. Καλούμε τους ορυζοπαραγωγούς ν' αποκρούσουν αυτές τις δήθεν "φιλικές προτροπές" και ν' απαιτήσουν αγωνιστικά τις ενισχύσεις που δικαιούνται, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ξεπεραστεί το εθνικό πλαφόν. Να απαιτήσουν την κατάργησή του, γιατί η ΕΕ είναι ελλειμματική στο ρύζι και γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες".

Τέλος, το Αγροτικό Τμήμα της ΚΟΘ σημειώνει ότι "το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή του για το πλαφόν στην καλλιέργεια και στη ζωνοποίηση γιατί τα θεωρεί μέτρα, που αποβλέπουν στη μείωση της παραγωγής, της καλλιέργειας και και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ