Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Στην αντισεισμική θωράκιση επιμένουν οι σεισμολόγοι

Βασ. Παπαζάχος: Οι Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν αλλά η κυβέρνηση οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένη ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το όποιο σεισμικό φαινόμενο

"Ο προχτεσινός σεισμός στη γειτονική Τουρκία δεν πρέπει να ανησυχήσει τους Ελληνες πολίτες, πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους σεισμολόγους, οι οποίοι οφείλουν να παρακολουθήσουν συνεχώς την εξέλιξη αυτού του φαινομένου. Κυρίως, όμως, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ελληνική πολιτεία, η οποία πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη γνώση των σεισμολόγων, ώστε σε περίπτωση ανάλογου φαινομένου στη χώρα μας, οι συνέπειες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες".

Αυτά δήλωσε στο "Ρ" ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος,ο οποίος υπογράμμισε ωστόσο ότι ο προχτεσινός σεισμός είναι πιθανόν να επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια και οι μετασεισμικές δονήσεις του "θα είναι πολλές και για πάρα πολλούς μήνες". Απ' την άλλη πλευρά ο καθηγητής θεωρεί ότι στη χώρα μας σεισμός ανάλογου μεγέθους δε θα προκαλέσει παρόμοια καταστροφή με αυτή της γειτονικής χώρας, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα έχουν το επίκεντρό τους στον υποθαλάσσιο χώρο και δεύτερον, γιατί οι κατασκευές στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερες απ' ό,τι της Τουρκίας. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας είχαμε σεισμό ανάλογου μεγέθους (7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) στις 9 Ιουλίου του 1956, στην Αμοργό. Είχαν βέβαια σημειωθεί κάποιες καταστροφές, ήταν όμως αντιμετωπίσιμες και σε καμιά περίπτωση ανάλογες με αυτές της Τουρκίας", υπογράμμισε ο Β. Παπαζάχος.

Παράλληλα, ο Β. Παπαζάχος δήλωσε πως ο αντισεισμικός κανονισμός του 1992 "είναι ένας εξαιρετικός κανονισμός αλλά δεν επαρκεί από μόνος του". Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, χρειάζεται να θεσμοθετηθούν μέτρα απ' την ελληνική πολιτεία ώστε να εφαρμόζεται κατά γράμμα ο συγκεκριμένος κανονισμός. "Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένη ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το όποιο σεισμικό φαινόμενο. Πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο και πρέπει να ελέγξει όλα τα δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κλπ.) για να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται και αν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Μιλάμε, δηλαδή, καθαρά για προσεισμικά μέτρα ετοιμότητας", κατέληξε ο Β. Παπαζάχος.

"Δεν πρέπει να καθησυχάζουμε"

Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γερ. Πουλιάρας δήλωσε στο "Ρ": "Σίγουρα για τον ελλαδικό χώρο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και να απορρίψουμε το ενδεχόμενο κάποιου σεισμού. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι κρίσιμη, επειδή έγινε ένας καταστροφικός σεισμός στη γειτονική Τουρκία. Δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες του σεισμού για τη χώρα μας". Στη συνέχεια ο Γ. Πουλιάρας επισήμανε: "Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο σεισμό από ό,τι η Τουρκία. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας καθησυχάζει. Πρέπει η πολιτεία να υλοποιήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τα ήδη θεσμοθετημένα μέτρα αντισεισμικής προστασίας".

Τέλος, όσον αφορά το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας εξήγησε: "Πρόκειται για ένα ρήγμα μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Διασχίζει την Τουρκία ξεκινώντας από το νότιο Καύκασο, διασχίζει τη βόρεια Τουρκία, τις ακτές του Μαρμαρά με διακλαδώσεις στο βόρειο Αιγαίο μέχρι και τις Σποράδες".

Δίκτυο σεισμογράφων

Το κινητό δίκτυό τους, που περιλαμβάνει 15 σταθμούς επιτόπιας έρευνας, προσφέρθηκαν να εγκαταστήσουν στην Τουρκία η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.Ο στόχος, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος,είναι να αντληθούν συμπεράσματα για το βαθμό εκτόνωσης του ρήγματος. Επιπλέον, η τεχνογνωσία και υποδομή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μπορούν να δώσουν σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα για τις επιπτώσεις που έχει στα ρήγματα της περιοχής ο προχτεσινός μεγάλος σεισμός που έγινε στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ